Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Od jakiegoś czasu obywatele naszego uczciwego państwa zasypywani są wezwaniami do zapłaty zaległego od 2009 r. abonamentu RTV. Takie upomnienie – wezwanie opiewa na kwotę blisko 1400 złotych ( wraz z odsetkami ). Przeważnie upomniany – wezwany obywatel naszego uczciwego państwa uiszcza żądaną kwotę w okienku pocztowym.

Tak w oryginale wygląda wezwanie do zapłaty otrzymane w styczniu przez jednego z mieszkańców Orzesza:

Tylko pobieżna analiza przepisów dotyczących opłat abonamentowych, w tym Rozporządzenie Ministra Transportu z dnia 25.09.2007 r. w sprawie warunków i trybu rejestracji odbiorników radiofonicznych i telewizyjnych pozwoliła przekonać się, że na mocy tego Rozporządzenia wszystkie rejestracje odbiorników RTV straciły ważność po roku od wejścia w życie Rozporządzenia, czyli w listopadzie 2008 r. Operator publiczny miał w tym czasie ( 12 miesięcy ) obowiązek nadać dotychczas zarejestrowanym odbiornikom indywidualny numer identyfikacyjny i poinformować o tym użytkownika w stosownym zawiadomieniu. Takie zawiadomienie powinno zostać przesłane na adres użytkownika odbiornika. Oczywiście, że możemy nie pamiętać czy 6 lat temu otrzymaliśmy jakieś pisma w sprawie abonamentu, ale właśnie dlatego powinno się upewnić co do zasadności roszczenia w niemałej przecież kwocie.
Jeden z obywateli naszego uczciwego państwa, zamiast potulnie pójść na pocztę i wpłacić żądaną kwotę, wystąpił do instytucji, która przysłała wezwanie, o przedstawienie dokumentów na podstawie, których wysunięto roszczenia o zaległy abonament. Instytucja powinna mieć np. dowód nadania i potwierdzenia odbioru pisma z nadaniem numeru identyfikacyjnego. A może instytucja zaniedbała swój obowiązek o nadaniu numeru i przesłaniu informacji? A może zagubiła potwierdzenie odbioru? Wszystko może się zdarzyć. Warto więc pytać, bo mamy do tego prawo! Mamy także prawo do wglądu w akta sprawy na każdym etapie postępowania. Obywatel ów w związku z wezwaniem do zapłaty zaległego abonamentu wysłał pismo następującej treści:

W odpowiedzi przesłano pismo ( z błędem w dacie ), w którym wyjaśniono, że wezwanie do zapłaty około 1400,00 złotych jest zwykłym nieporozumieniem…

Osoby, które zdążyły już wpłacić żądaną kwotę mogą jeszcze wysłać podobne pismo z wnioskiem o wgląd w dokumenty na podstawie, których wysunięto roszczenia o zaległy abonament. Być może pismo skierowane do nich także było zwykłą…. pomyłką, a więc byłaby szansa na odzyskanie pieniędzy. Pamiętajcie: instytucje państwowe nie zawsze mają rację, a czasami wręcz działają z pełną świadomością łamania prawa wyłudzając pieniądze od nieświadomych obywateli. Warto walczyć o swoje!!! A pytanie czy nie mamy tutaj do czynienia z obrzydliwym wyłudzeniem stosowanym przez instytucje państwowe pozostaje otwarte.
Zgłoś
d................s 2014-03-01, 12:34
Tak kiedyś Neostrada robiła, że losowym ludziom zawyżała rachunki o kilkadziesiąt złotych. Ponoć opłacało się, bo z tej puli niewiele osób to zauważało.
Zgłoś
master0romus 2014-03-01, 12:38
słit_dżizas napisał/a:

Coś zbyt pięknie to wygląda. Polska instytucja "przyznająca" się do błędu? Można prosić o źródło - chyba że autor jest tą panią z Orzesza?

Proszę bardzo:

3obieg.pl/wezwanie-do-zaplaty-pomysl-zanim-cie-okradna
Zgłoś
M................i 2014-03-01, 13:09
Zeby zawsze sie tak dalo - u mnie nie bylo pisemka zadnego, od razu komornik na pensje wlazl.
Zgłoś
dashadow 2014-03-01, 13:11
WalniętyKnur napisał/a:

przecinki, przecinki, przecinki, na podstawie, których...

za dużo też nie dobrze, przecinkowy kolego
Zgłoś
d-wade 2014-03-01, 14:11
addieadam napisał/a:

NIKT, ale to NIKT nie ma od nas prawa żądać zapłaty, bez wcześniejszego podpisania umowy cywilno prawnej.
.

Doprawdy? A podpisałeś taką umowę z państwem w sprawie ściągania podatków? Jest ustawa medialna która nakłada obowiązek opłaty za korzystanie z radioodbiornika i telewizora. A to, że to głupie prawo (czy tam TVP jest c🤬jowa, bo jest) to już inna sprawa.
Zgłoś
D................V 2014-03-01, 14:49 2
Moim zdaniem:
1. Jeśli chcą abonamentu za RTV proszę zakodować sygnały "rządowej" telewizji i radia-oglądają i słuchają tylko ci którzy zapłacili.
2. Opłata za posiadanie odbiornika? Przecież za posiadanie odbiornika zapłaciłem k🤬a w sklepie kupując go!
Pomijam oczywiście to że państwowe media nie są rzetelne-kto rządzi ten mianuje przychylnych sobie (lub partii) prezesów.
Reasumując, zlikwidować to siedlisko patologii i problem abonamentu RTV sam zniknie (i ciepłe posadki dla kolesi polityków też).
Zgłoś
Grochu84 2014-03-01, 14:54
żeby to uwierzytelnić wstawiający mógł w pismach od Poczty Polskiej nie cenzurować swojej mocno ukrywanej miejscowości zamieszkania - Orzesze, albo pozostawić początkowe cyfry numeru sprawy. Jestem wnikliwy po prostu
Zgłoś
a................k 2014-03-01, 17:45 1
se1ko napisał/a:

Nie placilem. Komornik wj🤬 sie na konto i musialem zaplacic.

Dyrektywa ta weszła w życie niby w 2008 roku, ty masz teraz 20 lat czyli w tamtym czasie miałeś 14 lat i już był na ciebie zarejestrowany odbiornik TV w domu?

śmierdzi mi tu frajerem...
Zgłoś
Everizon 2014-03-01, 18:57
@up bo ten se1ko to wygląda na agenta mającego na celu przestraszyć i zmusić od płacenia nieprawnego haraczu bandzie złodziei.

podpis użytkownika

"Niebo nie jest miejscem,
nie także jest czasem.
Niebo to: być doskonałym"
-Mewa- Richard Bach
Zgłoś
Cyjanek 2014-03-01, 21:48
Do mnie jeszcze jakieś papiery z ZUSu przychodzą (c🤬j wie za co) jak ja studiuję...
Zgłoś
aryan86 2014-03-02, 2:09
WSZYSTKO potrafią wyprzedać - prywatyzować... a TVP nie chcą
Niech zatrudnią "tańszych" pracowników i utrzymują z reklam.. a nie wyciągają łapy!
Zgłoś
s................o 2014-03-03, 0:03
adamsok napisał/a:

Dyrektywa ta weszła w życie niby w 2008 roku, ty masz teraz 20 lat czyli w tamtym czasie miałeś 14 lat i już był na ciebie zarejestrowany odbiornik TV w domu?

śmierdzi mi tu frajerem...

Dobrze ujmę to inaczej. To do rodziców przyszło pismo w tamtym roku w wakacje po pol roku bez żadnego p🤬lenia komornik sam wj🤬 się im na konto, lepiej?
Zgłoś
K................r 2014-03-03, 3:32
ponad rok temu tez dostałem pismo z poczty z "prośbą" o zapłatę, z odsetkami to ponad 1400zł..
jestem tylko ciekaw jak to oni ze mnie ściągną skoro działam w szarej strefie i od 5 lat jestem oficjalnie bezrobotnym...
jestem tez ciekaw kiedy to się przedawni?
Zgłoś