Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Od jakiegoś czasu obywatele naszego uczciwego państwa zasypywani są wezwaniami do zapłaty zaległego od 2009 r. abonamentu RTV. Takie upomnienie – wezwanie opiewa na kwotę blisko 1400 złotych ( wraz z odsetkami ). Przeważnie upomniany – wezwany obywatel naszego uczciwego państwa uiszcza żądaną kwotę w okienku pocztowym.

Tak w oryginale wygląda wezwanie do zapłaty otrzymane w styczniu przez jednego z mieszkańców Orzesza:

Tylko pobieżna analiza przepisów dotyczących opłat abonamentowych, w tym Rozporządzenie Ministra Transportu z dnia 25.09.2007 r. w sprawie warunków i trybu rejestracji odbiorników radiofonicznych i telewizyjnych pozwoliła przekonać się, że na mocy tego Rozporządzenia wszystkie rejestracje odbiorników RTV straciły ważność po roku od wejścia w życie Rozporządzenia, czyli w listopadzie 2008 r. Operator publiczny miał w tym czasie ( 12 miesięcy ) obowiązek nadać dotychczas zarejestrowanym odbiornikom indywidualny numer identyfikacyjny i poinformować o tym użytkownika w stosownym zawiadomieniu. Takie zawiadomienie powinno zostać przesłane na adres użytkownika odbiornika. Oczywiście, że możemy nie pamiętać czy 6 lat temu otrzymaliśmy jakieś pisma w sprawie abonamentu, ale właśnie dlatego powinno się upewnić co do zasadności roszczenia w niemałej przecież kwocie.
Jeden z obywateli naszego uczciwego państwa, zamiast potulnie pójść na pocztę i wpłacić żądaną kwotę, wystąpił do instytucji, która przysłała wezwanie, o przedstawienie dokumentów na podstawie, których wysunięto roszczenia o zaległy abonament. Instytucja powinna mieć np. dowód nadania i potwierdzenia odbioru pisma z nadaniem numeru identyfikacyjnego. A może instytucja zaniedbała swój obowiązek o nadaniu numeru i przesłaniu informacji? A może zagubiła potwierdzenie odbioru? Wszystko może się zdarzyć. Warto więc pytać, bo mamy do tego prawo! Mamy także prawo do wglądu w akta sprawy na każdym etapie postępowania. Obywatel ów w związku z wezwaniem do zapłaty zaległego abonamentu wysłał pismo następującej treści:

W odpowiedzi przesłano pismo ( z błędem w dacie ), w którym wyjaśniono, że wezwanie do zapłaty około 1400,00 złotych jest zwykłym nieporozumieniem…

Osoby, które zdążyły już wpłacić żądaną kwotę mogą jeszcze wysłać podobne pismo z wnioskiem o wgląd w dokumenty na podstawie, których wysunięto roszczenia o zaległy abonament. Być może pismo skierowane do nich także było zwykłą…. pomyłką, a więc byłaby szansa na odzyskanie pieniędzy. Pamiętajcie: instytucje państwowe nie zawsze mają rację, a czasami wręcz działają z pełną świadomością łamania prawa wyłudzając pieniądze od nieświadomych obywateli. Warto walczyć o swoje!!! A pytanie czy nie mamy tutaj do czynienia z obrzydliwym wyłudzeniem stosowanym przez instytucje państwowe pozostaje otwarte.
Zgłoś
N527 2014-03-01, 11:09 17
Za walkę z systemem zawsze piweczko.

podpis użytkownika

Dzikie gw🤬ty i najazdy nordyckich Fiutingów potwornie splądrowały północne wybrzeża europy. Fiutingowie gw🤬cili mężczyzn, zabijali konie oraz krowy i odjeżdżali na kobietach.

Taka sytuacja.
Zgłoś
weynrob 2014-03-01, 11:24
nie ma nic gorszego niz zycie pod rzadami k🤬y i zlodzieja :/
Zgłoś
bania88 2014-03-01, 11:33 3
Z tego co wiem to TVP i inne "panstwowe" twory sa teraz S.A., czyli jakis tam podmiot handlowy czy jakos tak. A taki moze sciagac abonament tylko jezeli zostala podpisana umowa. A nie sadze zeby ktokolwiek podpisywal umowe z TVP?
Zgłoś
DmNQ 2014-03-01, 11:39 1
Moja babcia 75 letnia dostała takie samo tylko ze kwota to była coś powyżej 3000 tys złotych
Szkoda że nie wpadłem na podobny pomysł. Kasy i tak nie zapłacilismy
Zgłoś
Anders Breivik 2014-03-01, 11:42 95
DmNQ napisał/a:

Moja babcia 75 letnia dostała takie samo tylko ze kwota to była coś powyżej 3000 tys złotych
Szkoda że nie wpadłem na podobny pomysł. Kasy i tak nie zapłacilismy

K🤬a, 3 miliony za abonament? A to chciwe żydy z tvp
Zgłoś
DmNQ 2014-03-01, 11:46
heh fakt źle to napisałem, co faktu nie zmienia, że ten rudy kapeć miał dla emerytów znieść abonament.
Zgłoś
P................D 2014-03-01, 11:52 9
Za te gówno serialowe co to je kręcą za tą kasę to powinni dopłacać za oglądanie a nie ściągać od ludzi pieniądze.. pseudo gwiazdy filmowe..
Zgłoś
woofer51 2014-03-01, 11:52
Właśnie ostatnio myślałem kiedy mi te kurestwo przyślą także piwko za temat. A tak wgl to nie wiem po co płacić abonament skoro całen c🤬j jest w tej telewizji.
Zgłoś
a................m 2014-03-01, 11:57
NIKT, ale to NIKT nie ma od nas prawa żądać zapłaty, bez wcześniejszego podpisania umowy cywilno prawnej.

Jeśli Telewizja i Radiofonia PUBLICZNA nie wymaga cyfrowego uwierzytelniania (np. Telewizja na karte, dekoder nc+ itp ) to MAMY PRAWO sobie to odbierać za darmo, legalnie. To co "lata" nam nad głowami w powietrzu i nie jest kodowane mamy prawo z tego korzystać. Koniec kropka.

A takie pisma straszaki działają niestety na biednych emerytów, rencistów i osoby, które nie znają choć odrobiny swoich praw. Przykre...

Pewnie nikt z was nie wie, że można LEGALNIE nasłuchiwać kanały policyjne (te niekodowane cyfrowo) niektórymi odbiornikami telewizji DVBT na usb przy pomocy odpowiedniego legalnego oprogramowania.
Zgłoś
Keczyk 2014-03-01, 12:09
Wyślę i swoje, zobaczymy co z tego będzie

podpis użytkownika

;>
Zgłoś
W................r 2014-03-01, 12:10
przecinki, przecinki, przecinki, na podstawie, których...
Zgłoś
kazektr 2014-03-01, 12:24 2
Zgłoś
s................o 2014-03-01, 12:26
Nie placilem. Komornik wj🤬 sie na konto i musialem zaplacic.
Zgłoś
słit_dżizas 2014-03-01, 12:33
Coś zbyt pięknie to wygląda. Polska instytucja "przyznająca" się do błędu? Można prosić o źródło - chyba że autor jest tą panią z Orzesza?
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie