Główna Poczekalnia (1) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 8:40
konto usunięte 2014-03-18, 22:50 7
Jeszcze ja nie zabrałem głosu, choć to mój temat. W kwestii patriotyzmu staram się być neutralny, bo...
Sam nie czuję się patriotą, po prostu. Patriotyzm to w skrócie miłość do ojczyzny. Mogę to porównać do zeswatania z kobietą już od urodzin, chociaż człowiek sam nie wie czy w ogóle mu się ta kobieta podoba. Moim zdaniem, nie w porządku jest narzucanie komuś oddania ojczyźnie, skoro tej więzi nie czuje. Ja, na ten przykład, nie mogę stwierdzić, że kocham ten kraj. Lubię, nawet bardzo. Nie najgorzej trafiłem i nie najlepiej. Przypadek sprawił, że przyszedłem na świat tutaj, choć była nawet szansa, że mogłem się urodzić za granicą, rozminąłem się o miesiąc . Ten kraj ma świetną historię, naznaczoną jednak cierpieniem i niewolą. Szanuje tych, którzy walczyli dzielnie, wiem, że nie mieli wyboru, chcieli po prostu żyć w pokoju. Mój dziadek został zabity przez ruskich, którzy tym czynem zapewne podkreślili swój patriotyzm. Dziadek nie walczył na żadnym froncie, starał się właśnie bronić swojej najbliższej okolicy, rodziny, sąsiadów. Nie wiem czy sam potrafiłbym ryzykować życiem w walce o coś, czego już bym nie oglądał. Szczególnie źle bym się czuł z myślą, że mógłbym zostawić rodzinę, że żona i dzieci opłakiwały by ojca. Może bym właśnie starał się gdzieś zabrać rodzinę, może bym przy niej czuwał na miejscu, nie wiem. Mam nadzieję po prostu, że do żadnej wojny nie dojdzie, że ludzie nie dadzą się znów popchać do wojny jak za czasów dyktatorów XX wieku. Ludzie powinni zaatakować polityków, którzy każą ginąć za ich polityczne gierki. I dzisiaj mnie przeraża wzrost nastrojów nacjonalistycznych, ostrzenia zębów i ogromnej wręcz chęci do wplątania się w wojnę, by śmiercią udowodnić oddanie ojczyźnie i dorównać bohaterom wojennym. Czy każde czasy potrzebują wojny, żeby ludzie zaczęli od nowa szanować pokój?
Zgłoś
konto usunięte 2014-03-18, 22:54 3
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Hornet 2014-03-18, 22:57 3
Ale jak można tak ślepo patrzeć na wspaniałą ideę obrony kraju? Większość ludzi którzy tu piszą, jakby to nie poświęcali się za ojczyznę to chyba w głowie ptasie móżdżki ma. Rozsądny człowiek, nawet ten kochający swój kraj, nie będzie jak głupi rzucać się w wir walki, która jest przegrana. Trzeba mierzyć siły na zamiary. Kraj obecnie ma taką formę że obywatele nie są od tego by w razie wojny stanąć w jego obronie. To nie Szwajcaria. Dla tych którzy sądzą, że każdy pełnoletni mężczyzna powinien stać na linii frontu z karabinem w dłoni i bronić granic kraju polecam stanąć na drodze przed pędzącym pojazdem i sprawdzić czy będą w stanie go zatrzymać swym ciałem. Ile zdziała nie przeszkolony człowiek w wojsku w porównaniu z tym który jest zawodowym żołnierzem?
Wojna zmieniła już dawno swój charakter. Społeczeństwo teoretycznie powinno uczyć się na błędach poprzednich pokoleń ale widzę że mimo iż nie działo się to tak dawno, to wielu z was nęci chyba myśl o ewentualnym konflikcie bo nie zdajecie sobie sprawy z konsekwencji takich wydarzeń. Znam a raczej znałem kilka osób które brały udział w wojnie i każda z nich mówiła że mimo sukcesu i tego że wyszliśmy obronną ręką to patrząc przez pryzmat tego ilu ludzi zginęło to nie wie czy to się opłacało.
Zgłoś
Arrancar 2014-03-18, 22:58 3
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2014-03-18, 22:58
Zgłoś
konto usunięte 2014-03-18, 22:59 3
Dodam jeszcze - kto mówi o plątaniu się w wojnę? Patriota nie chcę zginąć za wszelką cenę. Patriota kocha życie i chce je wieść w spokoju aż do końca. Pytanie co się stanie, gdy to wojna przyjdzie do nas. Przecież o to się wszystko rozbija.
Jestem przeciwnym interwencjom w Ukrainie, bo to nie nasza sprawa - naprawdę, nie mieszajmy się w konflikty. Bądźmy tylko świadomi swojego kraju, kiedy ktoś przyjdzie go odebrać.
Zgłoś
konto usunięte 2014-03-18, 23:02 4
Zgłoś
konto usunięte 2014-03-18, 23:04 2
Zgłoś
mycek 2014-03-18, 23:12 1
Zgłoś
konto usunięte 2014-03-18, 23:13 5
Zgłoś
Hornet 2014-03-18, 23:18 2
Zgłoś
konto usunięte 2014-03-18, 23:18 3
Zgłoś
Nikczemny_Płód 2014-03-18, 23:21 5
Zgłoś
Noriax 2014-03-18, 23:23 4
Oho, ile agresji wzbudziło czyjeś stwierdzenie, że on nie zamierza umierać za ojczyznę.

Idealnie pasujecie do tego Janusza z komiksu.
Zgłoś
Kamil3l 2014-03-18, 23:25 1
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem