Główna Poczekalnia (1) Soft (4) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 17:07
Do zdarzenia doszło 26 lipca. Komandosi GROM udali się na patrol bojowy przy wsparciu jednostki powietrzno-szturmowej wydzielonej z polskich sił zadaniowych. Polacy po wylądowaniu zostali zaatakowani przez czterokrotnie liczniejsze siły talibskie.

Dowódca talibów nie żyje

Talibowie okrążyli Polaków. Wymiana ognia trwała ponad trzy godziny. W czasie bitwy zginęło 20 talibów, a 14 zostało rannych. Zginął m.in. ich dowódca. Dwóch żołnierzy GROM odniosło lekkie rany.

2,5 tys. Polaków na misji
Polscy żołnierze służą w Afganistanie od 2002 roku, choć już w 2001 roku - po atakach z 11 września nasz kraj potwierdził swój udział w operacji "Enduring Freedom" wymierzoną w talibów.
Obecnie na terenie Afganistanu przebywa ok. 2,5 tysiąca Polaków.

Od początku 2012 roku, w związku ze zbliżającym się zakończeniem misji w Afgniastnie, Polacy rozpoczęli przekazywanie siłom rządowym w prowincji Ghazni.

Żołnierze PKW Afganistan prowadzą misję stabilizacyjną i szkoleniową. Pomagają także w odbudowie infrastruktury cywilnej i wspierają realizację programów rozwojowych.

"Ci goście to nieprzeciętni twardziele, wojownicy z prawdziwego zdarzenia, niezrównani pod względem wyszkolenia i efektywności działania"-Chris Kyle były żołnierz SEAL
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2012-09-17, 19:16 142
Zawsze szacunek dla Gromu!
Zgłoś
BongMan 2012-09-17, 19:39 27
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
ApologiZZe 2012-09-17, 20:34 41
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
LordMrok 2012-09-17, 20:35 2
Czytałem książke Chrisa Kyla "Cel Snajpera" nic szczególnego pod względem literackim.
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-17, 20:35 2
wierzyć w te pierdoły -.o to ja już wolę teorie spiskowe...
Zgłoś
adiemus36 2012-09-17, 20:44
sadol.pl/grom-pojechal-z-talibami-vt130746.htm

Ale warto zostawić, bo fajnie pokazane tutaj.
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-17, 20:44
Szkoda, że GROM jest całym naszym "dobytkiem zbrojeniowym", bo tyle mamy armii, że by się na orliku wszyscy pomieścili...
Zgłoś
AmorPatriae 2012-09-17, 20:47 2
Zgłoś
Eszti 2012-09-17, 20:53 1
@ Bongman Armia jest po to, żeby walczyć. Polska powinna wysyłać wojsko gdzie tylko się da, wtedy może polska armia znowu byłaby armią z prawdziwego zdarzenia. A tak, mamy tylko jedną jednostkę, której żołnierze wiedzą co to wojna.
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-17, 20:54 1
USA rozpętało wojnę dla korzyści majątkowych (czyt. ropy) pod sfingowaną aferą o WTC, którą sami wywołali i zwalili na Talibów, żeby mieć pretekst do ataku, a głupie Polaczki oczywiście pomagają im ze strachu, bez żadnej nagrody i bez żadnego sprzeciwu... CO ZA KRAJ K*RWA.
Mam 17 lat i tyle wiem, szkoda, że 99% rówieśników nie wie o co chodzi i się tym nie interesuję, bo to w nas jest przyszłość tego "narodu". Może gdyby każdy zdjął klapki z oczu to, by było inaczej w przyszłości, ale niestety Ci na stołkach mają za dużo do stracenia i nie promuję się takich filmów jak "Wake Up Call" i tym podobnych dokumentów otwierających oczy...
A będzie tylko jeszcze gorzej...
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-17, 20:54
Pomogą nam jak w 39 Anglicy i spółka. Ale browarek dla naszych. Zawsze to serce rośnie jak się słucha takie rzeczy.
Zgłoś
M4RINI 2012-09-17, 20:54 2
Zgłoś
ApologiZZe 2012-09-17, 21:00 12
Zgłoś
konto usunięte 2012-09-17, 21:04
Gość ode mnie z miasta (21 lat) pojechał tam w ramach PKW Afganistan i dostał dwie kule w głowę od kolegi z oddziału podczas czyszczenia broni... ale o tym już się nie mówi...
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem