Główna Poczekalnia (16) Soft (7) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 17 minut temu
W ciężarówce nastąpił wyciek oleju silnikowego z turbosprężarki do kolektora dolotowego skutkując ciągłym samozapłonem, nawet po przekręceniu kluczyka. Silnik działał dotąd aż przepalił prawie cały olej silnikowy i się zatarł. Całkiem ciekawy efekt. W waszych samochodach z silnikiem diesla też się to może stać, więc nie zaniedbujcie swoich aut.

Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2013-04-19, 19:10
miałem okazje widziec cos takiego silnik się wkręcił jak formuła ;P
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-19, 19:13 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-19, 19:21
genghiskhan napisał/a:

oto jak wygląda twój diesel przy 7000rpm:

Nie mam diesla. Uważam że dobre diesle już były.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-19, 19:27
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
toiman 2013-04-19, 19:29 1
Heh, miałem podobną sytuację, w astrze, hue hue hue

Tylko winą nie by olej, tylko zacięty gaz po dachowaniu, haha
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-19, 19:33 1
" Za przykład niech tu posłuży francuska pompa wtryskowa marki Lucas "

Jak już tak chcesz pouczać wszystkich to najpierw sprawdź potem pisz. Firma Lucas jest brytyjska.
motointegrator.pl/producenci/lucas/

Diesel kopci diesel czadzi diesel nigdy Cie nie zdradzi
Zgłoś
las84500 2013-04-19, 19:34 2
Prędkość obrotową silnika diesla o ile dobrze pamiętam ogranicza szybkość spalania się oleju napędowego, który spala się wolniej od mieszanki benzyny i powietrza. To dlatego od biedy można sobie pomóc rozpalać piec przy pomocy ropy o czym należy zapomnieć mając do dyspozycji tylko benzynę. Dobre diesle kręcą się do 5000 obrotów na minutę. Jak miałem Volvo 460 TD to po delikatnym rzeźbnięciu na pompie i ciśnieniu 1,1 bara szło 190 km/h i poszło by szybciej ale na pompie był ogranicznik do 4500 obrotów . Miałem właśnie wersję z pompą Lucasa. Będąc raz u pompiarza powiedział mi, że choć pompy Boscha są w zasadzie bardziej niezawodne i bardziej wdzięczne w dłubaniu niż Lucas (W Lucasie aby dostać się do śróby regulującej główną dawkę paliwa jak pamiętam trzeba było dostać się przez otwór w korpusie i bodaj jeszcze otwór w tłoku pompy jak stał w odpowiedniej pozycji - dlatego dałem sobie z tym siana) to nie ma tego "szfinksu" (neologizm mechaniora dosłowny) co pompa Lucasa. Rozbiegany na oleju silnikowym diesel może wskoczyć na typowo benzynowe obroty. Chłopaki dłubane stare WV 1,6 TD potrafili puścić na sporo ponad 100 koni ale charakterystyką pracy przypominało to już benzynę, no i obowiązkowy Batory z komina
Swoją drogą zaliczyłem w styczniu awarię turbiny (urwała się łopata od strony gorącej, wałek lekko się wygiął i stanął w miejscu) - na przejechanie 7 kilometrów do serwisu poszło 2 litry oleju a siwo było za mną jak za Jamesem Bondem. Ale silnik się nie robiegał (Iveco Daily 2,3 HPT) i śmiga do dziś.
Zgłoś
4x4offroad 2013-04-19, 20:12
Zgłoś
wudun 2013-04-19, 20:47
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-19, 21:36
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-19, 21:51 1
Zgłoś
mrmleee 2013-04-19, 22:14
@Dżamal

Widze że strasznie chcesz pokazac wszystkim jaki to z ciebie fachowiec i machanior,jak sie znasz na ropniakach a cała reszta tu wypowiadajacych sie to debile.

Tak troche jak małe dziecko..zall
konto usunięte 2013-04-19, 22:19 2
mrmleee napisał/a:

@Dżamal

Widze że strasznie chcesz pokazac wszystkim jaki to z ciebie fachowiec i machanior,jak sie znasz na ropniakach a cała reszta tu wypowiadajacych sie to debile.

Tak troche jak małe dziecko..zall

Nie nazwałem nikogo debilem, jest to wkładanie słów których nie wypowiedziałem w moje usta, a to jest dopiero dziecinne (nie wspominając nawet o używaniu słowa "Żal", czemu nie .pl?). Część ludzi tutaj rzeczowo wypowiada się w temacie, a część po prostu to hejterzy którzy nawet nie przeczytali mojego pierwszego posta, a liczą na piwka od sobie podobnych nienawistników. Hejt jest dobry, gdy kierowany jest wobec trolla, albo kogoś nie znoszącego krytyki, a nie wiem czy zauważyłeś (co dla niektórych jest trudne) zostałem tutaj poprawiony w jednej kwestii, na co nie zareagowałem wyzywaniem od debili, lecz przyjąłem z pokorą i odpowiedziałem co mnie nakierowało na taki wniosek (kwestia pomp Lucas).
Zgłoś
wudun 2013-04-19, 22:21
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-19, 22:24 2
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem