Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Zdelegalizować samoobronę
~Velture • 2025-01-20, 9:41
Nie wolno atakować nikogo tylko dlatego, że was uderzył albo chce okraść!
Pewnie by wolał inną formę...

[ Komentarz dodany przez: Centurion: 2025-01-20, 12:39 ]
Jedyne "źródło" tych rewelacji to poważny serwis 9gag skąd Velture to pobrał i przetłumaczył
9gag.com/gag/aVvv3Ed

podpis użytkownika

Chcesz LEGALNIE 90g MM na własny użytek? >> Wbijaj na naszą grupę MM <<
Medyczna Marihuana jest TAŃSZA w aptece niż u dilera ok 15-30zł/g !
Zmieniono 1 razy Zgłoś
b................m 2025-01-20, 13:31
Widziałem raz dokument o ich pierdlach. Reszty komentować nie trzeba...
Zgłoś
JenkinsPerkins 2025-01-20, 13:32 2
nawet z mordy wygląda na pasywnego c🤬la
Zgłoś
fajniejest2925 2025-01-20, 13:32 3
Kojarzę gościa który miał takie same poglądy... nie dożył 33 roku życia.
Zgłoś
PsychoGhost 2025-01-20, 13:36 1
Ale typek ma typową mordę którą chcesz uderzyć.
Zgłoś
Jarazz 2025-01-20, 13:52
Ten komentarz może być ofensywny
Zgłoś
Garnki_za_zeta 2025-01-20, 14:04 1
PsychoGhost napisał/a:

Ale typek ma typową mordę którą chcesz uderzyć.

Byle nie w obronie własnej.
Zgłoś
smc 2025-01-20, 14:07
Nie wiedziałem, że w szkocji tacy debile się rodzą...
Zgłoś
psyhepl 2025-01-20, 14:14
A żeby tak dostał wp🤬l sromotnie
Zgłoś
mynameisgod 2025-01-20, 14:18 2
niech mu jakiś murzyn wp🤬li...

[ Dodano: 2025-01-20, 14:19 ]
fajniejest2925 napisał/a:

Kojarzę gościa który miał takie same poglądy... nie dożył 33 roku życia.

bo podskakiwał Żydom...
Zgłoś
Wojak88 2025-01-20, 14:20 5
Udało mi się znaleźć oryginalny podcast: podme.com/se/i-lagens-namn/188226

Wg. tłumacza Google:

O odcinku

Coraz więcej podejrzanych o stosowanie przemocy przestępców twierdzi, że działali w obronie własnej. Świadczy o tym badanie przeprowadzone w imieniu prawa. Liczba sprzeciwów wnoszonych w ramach obrony nadzwyczajnej wzrosła ponad dwukrotnie w ciągu sześciu lat. Prokuratorzy, badacze i sędziowie są zgodni. Posłuchaj wszystkich odcinków w Sveriges Radio Play. Nie ma badań na temat tego, czy wzrosła liczba sprzeciwów wobec samoobrony, ale wielu prawników od dawna podziela ten pogląd. Jedną z nich jest prokurator Helene Gestrin z Linköping: – Moim zdaniem tak. Czym to jest spowodowane, jest nieco trudniej ustalić. „Nastąpił wzrost liczby tego, co zwykle nazywamy bójkami w barze” – mówi adwokat Conny Jörneklinth. Ich pogląd potwierdzają statystyki przedstawione w dokumencie W imię prawa. Przeanalizowaliśmy orzeczenia Sądu Apelacyjnego dotyczące napaści z użyciem przemocy i ustaliliśmy, że częstość stosowania koncepcji samoobrony wzrosła niemal dwukrotnie w ciągu sześciu lat. W 2010 roku otrzymaliśmy 36 wyników dla tych pojęć w bazie danych prawnych Acta publica, w 2016 roku ta sama liczba wynosiła 78. To przynajmniej wskazuje, że wrażenie to jest słuszne. Sądy często orzekają odmiennie w przypadkach obrony koniecznej. Peter Wahl został dźgnięty nożem przez sąsiada, nóż trafił kilka centymetrów od serca. Sąsiad został całkowicie uniewinniony, powołując się na obronę konieczną. – Zadzwonił do mnie mój prawnik i powiedział, że to nieprawda, że ​​dostał tylko miesiąc, tak mi się przynajmniej wydawało. Nie, powiedziano mi, że został całkowicie uniewinniony. W zeszłym roku „Nicklas” został pobity przez mężczyznę młotkiem. Odpowiedział, używając kasku motocyklowego. Nicklas został uniewinniony przez sąd okręgowy, ale Sąd Apelacyjny skazał go na pięć lat więzienia. – Prokurator wniósł apelację i sprawa trafiła do sądu apelacyjnego. Mieli dokładnie te same dowody, ale potem zrobili zwrot o 180 stopni i moje życie legło w gruzach. Dennis Martinsson jest doktorem prawa karnego i ekspertem w dziedzinie samoobrony. Uważa, że ​​trudno jest, gdy podejrzany powołuje się na obronę konieczną. – Tak, prokurator musi udowodnić, że nie ma powodu do obrony koniecznej. To może być trudne – mówi.

Więcej o samym doktorze i jego pracach:

orcid.org/0000-0001-5071-8684

su.diva-portal.org/smash/get/diva2:1552505/FULLTEXT01.pdf

su.diva-portal.org/smash/record.jsf?faces-redirect=true&aq2=%5B%5B...

su.se/english/research/research-projects/towards-a-european-right-to-c...

podpis użytkownika

Nigga Nigga Boom Boom
Zgłoś
smc 2025-01-20, 14:30
Lepper na to: " NIemożliwe."

Zgłoś
dwakilo 2025-01-20, 14:40 1
Wojak88 napisał/a:

Udało mi się znaleźć oryginalny podcast:
Wg. tłumacza Google:
O odcinku
Coraz więcej podejrzanych o stosowanie przemocy przestępców twierdzi, że działali w obronie własnej. Świadczy o tym badanie przeprowadzone w imieniu prawa. Liczba sprzeciwów wnoszonych w ramach obrony nadzwyczajnej wzrosła ponad dwukrotnie w ciągu sześciu lat. Prokuratorzy, badacze i sędziowie są zgodni. Posłuchaj wszystkich odcinków w Sveriges Radio Play. Nie ma badań na temat tego, czy wzrosła liczba sprzeciwów wobec samoobrony, ale wielu prawników od dawna podziela ten pogląd. Jedną z nich jest prokurator Helene Gestrin z Linköping: – Moim zdaniem tak. Czym to jest spowodowane, jest nieco trudniej ustalić. „Nastąpił wzrost liczby tego, co zwykle nazywamy bójkami w barze” – mówi adwokat Conny Jörneklinth. Ich pogląd potwierdzają statystyki przedstawione w dokumencie W imię prawa. Przeanalizowaliśmy orzeczenia Sądu Apelacyjnego dotyczące napaści z użyciem przemocy i ustaliliśmy, że częstość stosowania koncepcji samoobrony wzrosła niemal dwukrotnie w ciągu sześciu lat. W 2010 roku otrzymaliśmy 36 wyników dla tych pojęć w bazie danych prawnych Acta publica, w 2016 roku ta sama liczba wynosiła 78. To przynajmniej wskazuje, że wrażenie to jest słuszne. Sądy często orzekają odmiennie w przypadkach obrony koniecznej. Peter Wahl został dźgnięty nożem przez sąsiada, nóż trafił kilka centymetrów od serca. Sąsiad został całkowicie uniewinniony, powołując się na obronę konieczną. – Zadzwonił do mnie mój prawnik i powiedział, że to nieprawda, że ​​dostał tylko miesiąc, tak mi się przynajmniej wydawało. Nie, powiedziano mi, że został całkowicie uniewinniony. W zeszłym roku „Nicklas” został pobity przez mężczyznę młotkiem. Odpowiedział, używając kasku motocyklowego. Nicklas został uniewinniony przez sąd okręgowy, ale Sąd Apelacyjny skazał go na pięć lat więzienia. – Prokurator wniósł apelację i sprawa trafiła do sądu apelacyjnego. Mieli dokładnie te same dowody, ale potem zrobili zwrot o 180 stopni i moje życie legło w gruzach. Dennis Martinsson jest doktorem prawa karnego i ekspertem w dziedzinie samoobrony. Uważa, że ​​trudno jest, gdy podejrzany powołuje się na obronę konieczną. – Tak, prokurator musi udowodnić, że nie ma powodu do obrony koniecznej. To może być trudne – mówi.

Czyli jak zwykle wyrwane z kontekstu.

podpis użytkownika

"Ziemia jest zimna, ziemia jest słodka. Więc kop w niej dół, żydku kop." - Jonathan Littel "Łaskawe"
Zgłoś
Henboh 2025-01-20, 14:42 4
Wojak88 napisał/a:

Udało mi się znaleźć oryginalny podcast: [...]

Podcast z 2017

A już miałem sam wrzucać.
Brawo choć jeden nie przypelikanił i źródła poszukał, a nie poleciał za zjaranym-9gag-njus-rudym.

Sadol 2025

Velture napisał/a:

skąd Velture to pobrał i przetłumaczył

Czyli typowy dziennikarski click bait. Oddawaj protezę gnido.

podpis użytkownika

Coraz więcej Homo, coraz mniej Sapiens w tych ludziach.
Zgłoś
JanJankowski 2025-01-20, 14:59
Szwecja i skrajnie jebniety profesorek. Oby mu mordę obili
Zgłoś
shoe5maker 2025-01-20, 15:04 3
Velture napisał/a:

Policjant:
-No więc pan się bronił przed atakiem pana Mokabe? To nielegalne...
-Nie, nie, nie. To ja chciałem okraśc pana Mokabe a on brutalnie się bronił.

Widać że prosisz się o p🤬lenie kolejnej nogi albo ręki skoro szukasz takich rzeczy w tak wiarygodnych źródłach. Więcej stresu, na pewno dobrze ci wyjdzie na zdrowie.
Ps też mam problemy zdrowotne spowodowane stresem więc staram się pomijać czytanie takich gówien, a ten jeszcze szuka sobie problemów.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie