Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Zjazd z Rysów
Gunter88 • 2025-04-29, 16:11

"Dwa śmiertelne wypadki na Rysach. Turyści spadli z dużej wysokości po stromym śniegu - poinformował ratownik Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego, Łukasz Zubek. W momencie wypadku obowiązywał pierwszy stopień zagrożenia"

wydarzenia.interia.pl/malopolskie/news-tragedia-na-rysach-turysci-spad...
Zgłoś
Rusek1995 2025-04-29, 23:47 2
Jak idę w góry raki jak jeżdżę na szosie kask k🤬a czy to takie trudne? ale jak jezdze furą to naj🤬y innej opcji nie widzę :V
Zgłoś
blackburn 2025-04-30, 7:42 5
Ogólnie za nieprzygotowanie w górach powinny być doj🤬e takie mandaty, że by się odechciało. Wchodzisz na morskie w adidasach w zimę 1k za adidaski na czarnym stawie 5k i tak dalej. A jak coś odjebiesz w adidasach to koszt akcji ratunkowej jest dla ciebie.
Kumple brata niecały rok ten stwierdzili, że zdobędą koronę gór polskich. 3 debili, którzy od podstawowki mieli permanentne zwolnienie z wfu, na dworze ich zobaczyłeś jak im starzy klawiaturę odłączyli od kompa dziś teraz jutro będą zdobywać szczyty. Ile jest takich debili? Multum. Dziś zap🤬lanie na nawigacji po górach to standard, ostatnio laska podbija do mnie w beskidzkie i pyta czy mam power banka, bo jej i koleżance padła bateria i nie widzą gdzie są. No k🤬a....
Zgłoś
Marp90 2025-04-30, 10:18
Wcale nie jest mi ich zal. Dodatkowo rodziny tych z🤬bow powinny płacić za tą akcje!
Zgłoś
Wombat212 2025-04-30, 15:18
Maro72 napisał/a:

Piwo daję za materiał, który znam. Wychodzą ludzie w wysokie góry, to mogą być Tatry, Beskidy, Bieszczady. Nie mają pojęcia o zagrożeniach, a potem giną. Moda na ,,potrzymaj piwo" zbiera żniwo. Jeśli ktoś, w kwietniu, w tramkach wybiera się na Turbacz , ta ha tfu i do piachu. To samo słynny Giewont. Wyslizgany jak dupa jossep . Łażą po łańcuchach z kopy kondratowej i potem zdziwienie, że można się zj🤬 z Giewontu prosto na H🤬JUWKI. Góry jak krokodyle. Ujebią, obrócą i wyrwią wasze kończyny. Zapraszam do jury krakowsko częstochowskiej.

P🤬lisz głupoty wyssane z fiuta starego, nazywając Beskidy czy Bieszczady wysokimi górami.
Zgłoś
Maro72 2025-04-30, 19:11
Wombat212 napisał/a:

P🤬lisz głupoty wyssane z fiuta starego, nazywając Beskidy czy Bieszczady wysokimi górami.

Licz się ze słowami chamie i naucz się czytać. Podałem przykład wysokich gór jak Tatry i nie mam zamiaru dodawać, że inne to nie wysokie, ale średnie, niskie , wysokie. Ćwoku, Beskid jest właśnie niski, średni oraz wysoki. Co do fiuta mojego śp. Taty, to nawet nie byłbyś godzien mu obciągnąć, bo on gardził pastuchami i celami. A więc, nie zesraj się alpinisto i HA TFU na twój głupi ryj. Mam nadzieję, że się nie rozmnożysz, bo robactwa na wiosnę mamy już dosyć. Nie pozdrawiam i życzę wszystkiego najgorszego za tekst o moim ukochanym Tacie.
Zgłoś
jednoręki-ujeżdżacz 2025-04-30, 20:52
Wombat212 napisał/a:

A potem takie debile jak Ty cisną w górę pomimo ostrzeżeń ludzi z doświadczeniem. Słyszałeś geniuszu co było kilka lat temu na Giewoncie? Nie? Kolejny przykład „tych co wiedzą lepiej”. Jak ludzie ze stacją pogodową ostrzegali przed tym co się będzie działo a ludzi mimo wszystko szli do góry.
Zgłoś
MDR 2025-04-30, 21:42 1
Widzę że lata mijają a kołki dalej łażą w góry bez sprzętu i przygotowania.
Kiedyś, ze 20 lat temu, latem, w drodze na Czerwone Wierchy, widziałem ludzi schodzących z Giewontu. To była chyba jakaś wycieczka, weseli, roześmiani, poubierani jak na spacer w parku, polowa w ogóle bez żadnych plecaków, czyli bez wody czy płaszcza p-deszczowego w środku. Między nimi szła dziewczyna. Miała na nogach szpilki, najprawdziwsze wysokie szpile. Jak już ją minąłem to doznałem kolejnego szoku. Na końcu tej hałastry wlókł sie facet w klapkach. Debil wlazł w nich jakoś na gorę, ale schodząc już miał problemy i palce miał poobijane i spuchnięte.
I tak minęło 20 lat a ja ciągle słyszę o wypadkach w górach, w większości właśnie na skutek odstawienia mózgu na bok...
Zgłoś
darek1234 2025-04-30, 22:48 1
MDR napisał/a:

Widzę że lata mijają a kołki dalej łażą w góry bez sprzętu i przygotowania.
Kiedyś, ze 20 lat temu, latem, w drodze na Czerwone Wierchy, widziałem ludzi schodzących z Giewontu. To była chyba jakaś wycieczka, weseli, roześmiani, poubierani jak na spacer w parku, polowa w ogóle bez żadnych plecaków, czyli bez wody czy płaszcza p-deszczowego w środku. Między nimi szła dziewczyna. Miała na nogach szpilki, najprawdziwsze wysokie szpile. Jak już ją minąłem to doznałem kolejnego szoku. Na końcu tej hałastry wlókł sie facet w klapkach. Debil wlazł w nich jakoś na gorę, ale schodząc już miał problemy i palce miał poobijane i spuchnięte.
I tak minęło 20 lat a ja ciągle słyszę o wypadkach w górach, w większości właśnie na skutek odstawienia mózgu na bok...

Hm, Rysy zdobyłem w sandałach z Deichmanna...
Zgłoś
PieronJasnySzlag 2025-04-30, 23:26 1
blackburn napisał/a:

Ogólnie za nieprzygotowanie w górach powinny być doj🤬e takie mandaty, że by się odechciało. Wchodzisz na morskie w adidasach w zimę 1k za adidaski na czarnym stawie 5k i tak dalej. A jak coś odjebiesz w adidasach to koszt akcji ratunkowej jest dla ciebie.
Kumple brata niecały rok ten stwierdzili, że zdobędą koronę gór polskich. 3 debili, którzy od podstawowki mieli permanentne zwolnienie z wfu, na dworze ich zobaczyłeś jak im starzy klawiaturę odłączyli od kompa dziś teraz jutro będą zdobywać szczyty. Ile jest takich debili? Multum. Dziś zap🤬lanie na nawigacji po górach to standard, ostatnio laska podbija do mnie w beskidzkie i pyta czy mam power banka, bo jej i koleżance padła bateria i nie widzą gdzie są. No k🤬a....

Nie jestem zwolennikiem tej mody na góry i tłumów na szlakach ale też nie jestem zwolennikiem robienia z gór jakiegoś elitarnego miejsca tylko dla madafakreów, komandosów ubranych w najlepszy sprzęt.
Kiedyś w tatry ludzie wchodzili w trampkach bo innych butów nie było i nie było z tym problemu. Wystarczył tylko rozsądek.

A co do TOPRU to panowie, oni od tego są, każda taka akcja to rosną ich skilsy i ta formacja jest coraz lepsza.
Dlatego bardzo dobrze że wychodzi taki idiota w adidaskach na rysy - TOPR sobie ćwiczy, ilość idiotów się zmniejsza, sadole mają ciekawy temat...
Zgłoś
gambit997 2025-05-01, 6:20
Maro72 napisał/a:

Zapraszam do jury krakowsko częstochowskiej.

Każda górka idiotę bez pojęcia zabija tak samo...
Zgłoś
blackburn 2025-05-01, 9:45
PieronJasnySzlag napisał/a:

Nie jestem zwolennikiem tej mody na góry i tłumów na szlakach ale też nie jestem zwolennikiem robienia z gór jakiegoś elitarnego miejsca tylko dla madafakreów, komandosów ubranych w najlepszy sprzęt.
Kiedyś w tatry ludzie wchodzili w trampkach bo innych butów nie było i nie było z tym problemu. Wystarczył tylko rozsądek.
A co do TOPRU to panowie, oni od tego są, każda taka akcja to rosną ich skilsy i ta formacja jest coraz lepsza.
Dlatego bardzo dobrze że wychodzi taki idiota w adidaskach na rysy - TOPR sobie ćwiczy, ilość idiotów się zmniejsza, sadole mają ciekawy temat...

Nie do końca się z tobą zgodzę. Fakt góry nie powinny być dla komandosów, ale też nie powinniśmy tolerować debili, których jest z roku na rok co raz więcej. To już nie chodzi o to że ktoś się zabije c🤬j z nim, ale taki pajac spadając może zabić ciebie ranić inne osoby lub ściągnąć lawinę bo będzie odp🤬lał maniane. Toprowcy niech sobie dalej nabijają tak jak to nazwałeś skilsy, tylko potem niech wystawiają rachunek takiemu ci poszedł na rysy w adikach lub złapią go na tym że jest pół żywy bo poszedł w wysokie partie w przeciwiatrowce. Cała resztę zostawić w spokoju bo błędy się zdążają i nic na to nie poradzimy. Nawet himalaista może złamać nogę na 5 stawach.
Zgłoś
oleyu 2025-05-03, 10:43 1
Ja się pytam kiedy będą płacili za akcje ratownicze jak jest to na całym świecie. Tylko u nas za darmo, płaci Pan, Pani, Społeczeństwo za idiotów.
Zgłoś
Wombat212 2025-05-04, 1:33
jednoręki-ujeżdżacz napisał/a:

A potem takie debile jak Ty cisną w górę pomimo ostrzeżeń ludzi z doświadczeniem. Słyszałeś geniuszu co było kilka lat temu na Giewoncie? Nie? Kolejny przykład „tych co wiedzą lepiej”. Jak ludzie ze stacją pogodową ostrzegali przed tym co się będzie działo a ludzi mimo wszystko szli do góry.

To teraz pojebie spójrz na mapie w jakim paśmie górskim leży Giewont. C🤬ja wiesz o górach więc morda w kubeł.
Zgłoś
jednoręki-ujeżdżacz 2025-05-05, 11:04
Wombat212 napisał/a:

To teraz pojebie spójrz na mapie w jakim paśmie górskim leży Giewont. C🤬ja wiesz o górach więc morda w kubeł.

Nie o to k🤬a chodzi w jakim paśmie co leży tylko o sam fakt podejścia ludzi do chodzenia po górach. W p🤬dzie mają co się do nich mówi a tutaj byle górka może sprawić niemały problem.
Zgłoś