
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
34 minuty temu

E 451 - trifosforan pentasodowy
E 500 - węglan sodu
E 501 - węglan potasu
Któreś z tych E jest za to odpowiedzialne. Bądź co bądź żaden z nich nie jest uznany za szkodliwy
E 500 - węglan sodu
E 501 - węglan potasu
Któreś z tych E jest za to odpowiedzialne. Bądź co bądź żaden z nich nie jest uznany za szkodliwy


I czego to ma dowodzić? Wódka też się pali, a żłopiemy ją z przyjemnością.
Widzę że nikt nie pamięta jak paliło się saletrę którą można było kupić w spożywczaku. Z tego co pamiętam to tak ładnie pali się potas

Już wkrótce: Palący się olej, Rozgrzana margaryna zalana zimną wodą, oraz wiele wiele innych rzeczy, które zaśmiecą sadola!



ala963 napisał/a:
Po drugie: żaden ze składników nie działa w ten sposób, podane wyżej węglany po podgrzaniu rozkładają się do dwutlenku węgla który jest niepalny i razem z tym fosforanem są składnikami mieszanki spulchniającej makaron.
Faktycznie, zgadza się, aczkolwiek rozkład trifosforanu pentasodowego wydziela duże ilości tlenu, które pomagają potasowi spalać się w tak intensywny sposób i to na niego bym stawiał




dlaczego się pali? Bo jełop dosypał saletry kuchennej.
Widać jak filmik jest ucinany
Widać jak filmik jest ucinany
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie