Agnostyk, liberał i dziennikarz Arnold Jacobs opowiada jak starał się przez rok żyć zgodnie ze wszystkimi zaleceniami Biblii. Okazało się to bardzo trudne lub wręcz niemożliwe. Ale eksperyment przyniósł też zaskakujące rezultaty.
Cz.1
Cz.2
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte
2013-03-19, 23:33
fake jak cho...oy... żyjąc w katolyckim raju od 79r widzę że tu mieszkają sami eksperci od Biblii i Chrystusa...
konto usunięte
2013-03-20, 0:06
Ciekawe czy dał swoim pracownikom r🤬ać żonę, czy nie.
Tak ogólnie mądrze mówi i widać, że jak ktoś rozumie co czyta, to może zmienić swoje życie.
konto usunięte
2013-03-20, 0:48
nie oglądałem - ide wyr🤬ać koze.
@kierownikmasarni
nie chciałbym jeść mięsa z twojej masarni ._,
@wiesior
mądrze prawisz
Wydaje mi się że postępowanie według zasad islamu nie wyszłoby mu na dobre , wysadzenie się w metrze po dwóch tygodniach eksperymentu niedobrze by rokowało
@Haters gonna hate
Twoja stara to niezła koza - zaraz się nią zajme
konto usunięte
2013-03-20, 1:52
konto usunięte
2013-03-20, 2:16
Rzecz w tym, że (przyjmując, że jest zbiorem praw, zasad moralnych itd.) biblia powstała aby trzymać w ryzach tępy motłoch. Ludzie powinni mieć jakąś ,,instynktowną'' moralność, a nie tępo wykonywać to co jest tam napisane ze strachu przed bogiem. Bo w ten sposób ludzie przestają samodzielnie myśleć. Jednocześnie człowiek niemoralny, niezależnie od istnienia biblii czy tez nie będzie robił źle. I faktycznie w biblii jest zawarte sporo mądrej treści, ale jednocześnie tyle samo głupot i absurdów. A teoria o tym, że wszyscy stosują się do zasad biblijnych jest zwyczajnie nierealna.
P.S. Nie powiem, że jestem ateistką, ale jestem ,,bezwyznaniowa'' i również uważam, że powinno się szanować inne poglądy, religie, narody. W ogóle jestem za wszelką tolerancją, dopóki ktoś nie krzywdzi innych- ludzi czy zwierząt.
konto usunięte
2013-03-20, 2:23
@why, dokładnie podzielam twój pogląd na tę sprawę, zgadzam się też z wiesiors4, że życie według zasad dekalogu to bardzo dobra sprawa. Natomiast uważam, że wszelkie instytucje religijne powinny zniknąć z tego świata. Religia powinna być sprawą indywidualną, a nie publiczną, rozdmuchaną machiną szerzącą nienawiść do ludzi o innych poglądach. Jestem osobą niewierzącą, lecz wychowaną w rodzinie katolickiej i staram się żyć w zgodzie z dekalogiem, czego niestety nie mogę powiedzieć o wielu gorliwych katolikach, których znam. Robię tak nie dlatego, że liczę na imprezkę w niebie, a dlatego, iż uważam, że tak nakazuje zwykła ludzka uczciwość.
Nie oglądałem, a piwko leci.
Za sprawą tego, że chciałem kupić jego książkę, a zapomniałem jak się nazywa ów pan i jego książka.
BTW. W momencie kiedy miałem zamiar nabyć jego dzieło, skusiłem się na inną książkę - Aushwitz, która nie opowiada o obozie koncentracyjnym tylko o dziwce o imieniu Aushwitz.
konto usunięte
2013-03-20, 6:27
konto usunięte
2013-03-20, 8:10
konto usunięte
2013-03-20, 9:00