Uniwersalny komentarz do tych dyskusji pod takimi filmikami, tak jestem ateistą.
konto usunięte
2012-01-10, 11:53
religie monoteistyczne zawsze były i już pozostaną największym złem jakie osiągnął człowiek. bo czy to muzułmanie czy też chrześcijanie faktem jest tylko, że zniszczyli całą duchowość w znaczeniu słowa religia. pogaństwo było pierwsze a nie obecne religie z zastępami bożków
szkoda mi na ciebie czasu szmato z filmiku.
Ave Jesus
Ja i mój pies szczamy na koran.
konto usunięte
2012-01-10, 13:54
Czy Bóg chce zapobiegać złu, lecz nie może? Zatem nie jest wszechmocny. Czy może, ale nie chce? Jest więc niemiłosierny. Czy może i chce? Skąd zatem zło? Czy nie może i nie chce? Dlaczego więc nazywać go Bogiem?
- Epikur
1. Ma rację, chrześcijan jest mało - większość chodzi do kościoła, bo przodkowie chodzili... A w ogóle to przecież zdjęcia z chrztu, ślubu, czy pogrzeby wyglądają lepiej w klimatycznym kościele, niż chłodnym urzędzie... No i dodatkowa impreza na pierwszą komunię - można nałapać fajnych prezentów.
2. Ale mało też jest ateistów. Nie czarujmy się, żeby z pełną świadomością powiedzieć, że się nie wierzy w Boga, trzeba Go najpierw poznać, żeby wiedzieć, jakie wartości się odrzuca. Ktoś, kto woła, że Boga nie ma i rzuca jakieś losowe fragmenty z Biblii (wyjęte z kontekstu, wtedy są zawsze dobrym argumentem), albo przytacza wyprawy krzyżowe jako największe ludobójstwo w historii świata... No sorry, to zwykły poganin jest, który ma zniekształcone wyobrażenie o religii i nawet nie opłaca się z nim dyskutować.
3. Gdyby się czytało Ewangelię uważniej, to by się wiedziało, że Jezus wcale nie głosi hipisowskiego "Peace". Jest scena, gdy wygania batem sprzedawców ze świątyni i jest też fragment, gdy każe uczniom kupić broń. Chodzi o wartości, o które się walczy.
I ciekawostka na koniec: Bóg istnieje. To wynika z Jego definicji. Bóg według definicji jest doskonały. Doskonałość to brak jakichkolwiek wad. Nieistnienie to wada.