Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

@czarek00
Czysty kapitalizm skończył się w USA dawno temu. Teraz więcej kapitalizmu jest w ,,komunistycznych" Chinach niż tam.
Co do wykarmiania rodziny - pracownik w fabryce Forda mógł utrzymać ze swojej pensji siebie, pięcioro dzieci i żonę. Dziś, w socjaldemokracji, żeby utrzymać choć dwójkę dzieci, musi zagonić żonę do roboty.
No tak pokaż mi w Polsce pracownika Forda który wykarmia rodzinę i jest zadowolony z pracy, nigdy nie wyzyskiwany i robiący co chce.
Jeżeli chcesz być robolem i żyć bez stresu przez całe życie, dostawać minimalną pensję do utrzymania kilku dzieci i żony, i żeby nikt się ciebie o nic nie czepiał - masz do tego prawo.
Jeżeli chcesz być przedsiębiorcą, zaryzykować, stworzyć rewolucję na rynku i zgarnąć fortunę - również masz do tego prawo, ale jeżeli stracisz nikogo oprócz siebie nie możesz za to winić, bo volenti non fit iniuria.
Skoro jest tak pięknie to skąd tyle bezrobocia? Aż tam mało jest przedsiębiorczych ludzi? Skąd te zadłużenia się biorą na kilka pokoleń?
I w tym miejscu możemy zacząć dyskusję - ale ludzie są źli, wyzyskają mnie, oszukają, co ja biedny zrobię...
No cóż, życie.
Wszystko dobrze dopóki nie stoczy się na dno piszący takie bzdury (co widać bo bezdomnych w usa w jeden dzień z milionera do kloszarda przez w dupę walony kryzys). A potem w płacz bo kapitalizm jednak nie jest taki wspaniały i w ogóle chce od państwa zasiłek bo nie ma pracy

Nie wiem, czy nie doczytałeś, ale wciąż myślisz, że w Polsce jest kapitalizm. Ja wyraźnie napisałem, że go nie ma - nawet w USA. Żyjemy w socjaldemokracji, gdzie na ludzi pracujących nakłada się grzywnę progresywną, a menelom daje pieniądza za nieróbstwo. To jest nie tylko trudne, a na dłuższą metę nawet niemożliwe do utrzymania, ale również demoralizujące. Pojęcie ,,godności" zostało wypaczone; ludzie uważają, że dobrobyt bierze się z dotacji, a gdy rząd wkłada łapy coraz dalej wgłąb ich portfeli to uważają to za normalne.
Jeżeli taki milioner straci na giełdzie fortunę, bo źle zainwestował cały swój majątek, to jest to tylko i wyłącznie jego wina. Stracił pieniądze, więc niech chociaż zachowa swoją twarz i pójdzie pracować do tego, kto nie stracił.

Ha ha. No faktycznie od lewaków nie wyzywasz, ale nawet w tym jednym zdaniu wyzywasz od gimbusów. Rozumiem prawo kaliego i hipokryzja na całego, ale twoja sprawa.
Nie będziesz mi życia układał i na pewno nie będziesz mi mówił co mam robić. To tak na przyszłość. A teraz może wyjaśnisz kto ci zarzucał że bronisz komunizmu. Może jakimś cytatem zabłyśniesz? Czekam
skoro gimboipawak moze, nie znajac mnie, wyzywac mnie od lewakow to czemu ja nie moge nazwac kogos gimboprawakiem? i kto tu jest hipokryta?

skoro gimboipawak moze, nie znajac mnie, wyzywac mnie od lewakow to czemu ja nie moge nazwac kogos gimboprawakiem? i kto tu jest hipokryta?
Ale ja cie nigdzie nie nazwałem kolego (że tak zażartuję), lewakiem. Poza tym jak masz takie zakusy moralizatorskie to chyba sam powineneś świecić przykładem. W dalszym ciągu czekam na cytat.
Ciągle tylko USA to USA tamto. Patrz jak teraz jest tu w Polsce. Chyba że tam mieszkasz to gratulacje. Idąc Twoim tokiem myslenia to można powiedzieć że Polska to raj na ziemi bo nie zabijają się bojownicy Tutsi z plemieniem Hutu na ulicach miast, dzieci nie chodzą na strzelnice ćwiczyć strzelanie z ak-47 tylko do przedszkoli i szkół a ludzie nie zarabiają miesięcznie odpowiednika 1 dolara. Ja sie dziwie skąd te narzekania 3 milionów bezrobotnych i tyle samo ludzi żyjacych poniżej minimum socjalnego przecież tu jest wyk***iście.
Ale o co Ci teraz chodzi? To Ty twierdzisz, że socjalizm jest dobry. W Polsce masz socjalizm to znaczy, chyba, że to według Ciebie jest dobrze. Według mnie jest źle, bo ja się wolę porównywać do lepszych odemnie (znajdujących się w lepszej sytuacji) i szukać sposobów, żeby im conajmniej dorównać. Zamiast porównywać się do jakiegoś marginesu światowego.
Poza tym jak chcesz ulepszyć nie mając perspektywy? Trzeba mieć jakieś porównanie.

Ale o co Ci teraz chodzi? To Ty twierdzisz, że socjalizm jest dobry. W Polsce masz socjalizm to znaczy, chyba, że to według Ciebie jest dobrze. Według mnie jest źle, bo ja się wolę porównywać do lepszych odemnie (znajdujących się w lepszej sytuacji) i szukać sposobów, żeby im conajmniej dorównać. Zamiast porównywać się do jakiegoś marginesu światowego.
Poza tym jak chcesz ulepszyć nie mając perspektywy? Trzeba mieć jakieś porównanie.
W Polsce BYŁ socjalizm do 1989. Teraz to jest jakiś dziwny Kapitalistyczny mutant sprawiający zubożenie kraju i obywateli na rzecz wąskiej grupy bogaczy.

W Polsce BYŁ socjalizm do 1989. Teraz to jest jakiś dziwny Kapitalistyczny mutant sprawiający zubożenie kraju i obywateli na rzecz wąskiej grupy bogaczy.
Hmmm, to czym był socjalizm za PRL? Bo ja tutaj czegoś nie rozumiem. Chcesz powiedzieć, że wtedy było lepiej niż teraz?
Moim zdaniem to teraz jest tak samo jedyne coś zmieniło, to to, że zamiast bezwartościowych pieniędzy za które nic nie możesz kupić, masz więcej możliwości wydania pięniędzy, które dużo ciężej zarobić.
Według statystyk to poziom życia w Polsce dużo się poprawił odnosząc tamte i dzisiejsze standardy życia do np. poziomu życia niemca.
Dodatkowo może w porówananiu do PRL to teraz jest kapitalizm, ale z prawdziwym kapitalizmem nasz ustrój mam mało wspólnego.
To jest trochę tak jak francuz przyjedzie do Warszawy i myśli, że wie jak jest w moskwie. A jak ruski przyjedzie do Warszawy to myśli, że wie jak jest w paryżu. A tak na prawdę gówno wiedzą.

@ParalitykDance
1.prawidłowy rozwój firmy w polsce, taki jaki przytoczyłeś to nie jest wszechobecna norma, myślisz że tylko ty pracujesz po 12-14h? mało ludzi pracuje tyle? ból dupy detected
Mój komentarz to była odpowiedz na ból dupy powyżej owego komentarza. Że szef jeździ samochodem za 300k a ja zarabiam 2k na ręke
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie