Główna Poczekalnia (1) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 8:55
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Ranger 2013-08-03, 16:58
Cytat:

No właśnie po transformacji było, bo sprzedawaliśmy węgiel taniej niż kosztowało nas wydobycie. Dodatkowo zobacz też na sytuację dzisiaj. Węgiel w Polsce jest tak drogi, że opłacalność kończy się przed Warszawą. Kupując w Warszawie bardziej opłaca się węgiel z usa. To zabiera pieniądze z Polski i wszyscy tracą.

Po transformacji weszła socjaldemokracja i pseudokapitalizm, więc nic dziwnego, że przestało się opłacać. Opłacało się jednak w socjalizmie, więc tutaj podałeś argument który obrócił się przeciwko tobie.

Cytat:

Co do kasjerki w lidlu to mam bardzo podobne odczucia do Twoich. Dla mnie to jest straszliwe upolenie ludzi pracy, to co się dzieje dzisiaj. Dlatego też nie bardzo rozumiem tych którzy jeszcze chcą im zabrać więcej z ich i tak malutkiej pensji.

Ależ ja też jestem temu przeciwny - poczytaj, co pisałem wcześniej. Uważam jednak, że rozwiązanie tego problemu klasycznym kapitalizmem to strzal w stopę, ktory niczego nie rozwiąże.

Cytat:

co mają średnie wewnętrzne do matur. Statystycznie łatwiej zdać im maturę bo więcej ich ją zdaje i na wyższym poziomie. Zatem prosty wniosek, że taki system lepiej się sprawdza. Problem jest moim zdaniem w złych celach. Bo teraz stawia się na ilość studentów, a nie na jakość ich nauczania.

Do szkół prywatnych nie chodzą nieuki, ludzie z patologicznych rodzin czy biedota. Ta młodzież ma lepsze warunki po prostu do nauki. Choć podane przez ciebie czynniki również są nie bez znaczenia to moje są kluczowe.

Cytat:

Mi osobiście podoba się to jest teraz w Chinach. Niby jedna partia i takie tam, ale jednak kapitalizm. Z mojej pozycji wydaje mi się, że oni teraz mają więcej realnej wolności niż my tutaj.

Moim zdaniem ustroj Chin to podręcznikowy socjalizm. Dlaczego się mówi, że tam panuje kapitalizm ? Bo byłoby to niewygodne na arenie międzynarodowej, że kraj socjalistyczny ma jedną z najlepiej rozwiniętych gospodarek na świecie.

Cytat:

No z Chinami to się nie zgodzę. One mają potężne rezerwy.

Nie musisz się zgadzać z faktami. Rezerwy to zupełnie inna sprawa, bo takowe posiadają nawet niektóre biedne kraje trzeciego świata. Nie zmienia to faktu, że Chiny są potężnie zadłużone tyle, że mają jeden silny atut - trzymają w garści gospodarkę największych mocarstw. Chiny mogłyby przejąć na własność USA bez zaangażowania nawet jednego żołnierza.

Cytat:

No ok, ale czy uważasz branie takich kredytów za coś moralnei usprawiedliwionego?

Nie, ale inaczej się nie da. Nawet kapitalizm nie stworzy państwa samodzielnego i nie spłaci zaciągniętych długów. Żeby to zmienić jest już po prostu za późno bo trzeba by zaczynać od zera, a wtedy zapanuje znienawidzone przez ciebie średniowiecze.
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-03, 17:07 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-03, 17:18
miszcz310 napisał/a:

Hmmm, to czym był socjalizm za PRL? Bo ja tutaj czegoś nie rozumiem. Chcesz powiedzieć, że wtedy było lepiej niż teraz?
Moim zdaniem to teraz jest tak samo jedyne coś zmieniło, to to, że zamiast bezwartościowych pieniędzy za które nic nie możesz kupić, masz więcej możliwości wydania pięniędzy, które dużo ciężej zarobić.

Socjalizm był ustrojem za czasów państwa ludowego.
Oczywiście że wtedy było lepiej jak teraz. Nie było nędzy ani dysproporcji miedzy bogaczami a biednymi. Była praca dla wszystkich, mieszkanie kupowało się za 4-5 ówczesnych pensji a nie za pomocą kredytu który spłacasz przez 50 lat, pracowników się szanowało i nie było wyzysku jak teraz.

miszcz310 napisał/a:

Według statystyk to poziom życia w Polsce dużo się poprawił odnosząc tamte i dzisiejsze standardy życia do np. poziomu życia niemca.

W Polsce żyje ponad dwa miliony ludzi biednych. I ta liczba nie maleje. Bieda w Polsce to plaga. Rzeczywiście bardzo się poprawiło. Ilu ludzi teraz żyje zbierając odpadki ze śmietnika? Ich się zapytaj jak bardzo im wrosła stopa zyciowa A co by było jak by te 2,5 miliona ludzi wróciło z zagranicy? Może by jeszcze bardziej wzrosła statystyczna stopa życiowa?
A tu kilka wskaźników pokazujących dobrobyt w Polsce :
Polska bieda w liczbach

5,7 proc. - odsetek osób żyjących poniżej minimum egzystencji;
17 proc. - odsetek osób zagrożonych ubóstwem;
14 proc. - wskaźnik skrajnego ubóstwa w rodzinach z co najmniej jednym bezrobotnym;
15 proc. - wskaźnik ubóstwa wśród osób z wykształceniem gimnazjalnym;
34 proc - wskaźnik ubóstwa wśród małżeństw z co najmniej czwórką dzieci;
przed rokiem 1989 takiego czegoś nie było ale cóż przecież propaganda kapitalistyczna robi swoje. Jest teraz przecudnie i basta.

miszcz310 napisał/a:

Dodatkowo może w porówananiu do PRL to teraz jest kapitalizm, ale z prawdziwym kapitalizmem nasz ustrój mam mało wspólnego.

PRL to nazwa państwa a nie ustrój
Cytat:

Zgłoś
Ranger 2013-08-03, 17:26 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-03, 17:29 1
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-03, 17:30
Ranger napisał/a:

No tak, korporacje stać przecież na firmowe imprezy, sprzęt za grubą kasę, służbowe samochody, ogromne wynagrodzenia dla kierowników, gaże dla celebrytów za reklamę tylko jakoś kurna nie stać ich na pensje dla szeregowego pracownika BO PODATKI.

Z tym że korporacje uciekają przed podatkami państwa do rajów podatkowych gdzie płacą stawki nieporównywalnie mniejsze niż powinni. I teraz się pytanie nasuwa : gdzie są pieniądze dla szeregowych pracowników?
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-03, 17:32 1
Ranger napisał/a:

Jasne, dlatego uwolnienie rynku pracy będzie skutkowało tym, że będzie mnóstwo pracy dla motłochu(za miskę ryżu, przecież nic więcej im nie trzeba), a niewiele stanowisk które zajmą się prawdziwą pracą.

Ale jeżeli onie nie nadają się do niczego innego to po co ja mam takich ludzi trzymać na stanowiskach nie odpowiadającym ich kwalifikacjom?

Ranger napisał/a:

Popełniając przestępstwa ? To ja też obronię się przed biedą kradnąc ci samochód i portfel

No właśnie to robi socjalizm. Zabiera tym co mają więcej, żeby dać tym co mają mniej.

Ranger napisał/a:

No tak, korporacje stać przecież na firmowe imprezy, sprzęt za grubą kasę, służbowe samochody, ogromne wynagrodzenia dla kierowników, gaże dla celebrytów za reklamę tylko jakoś kurna nie stać ich na pensje dla szeregowego pracownika BO PODATKI.

Było to już powiedziane wcześniej. Im zależy na maksymalizacji zysków. Jak osiągają to takimi metodami i im się to sprawdza, to czemu mają zmieniać swoje strategie?
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-03, 17:38
Zgłoś
Ranger 2013-08-03, 18:09 2
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-03, 18:53
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-03, 19:06
Ranger napisał/a:

Jasne, dlatego uwolnienie rynku pracy będzie skutkowało tym, że będzie mnóstwo pracy dla motłochu(za miskę ryżu, przecież nic więcej im nie trzeba), a niewiele stanowisk które zajmą się prawdziwą pracą.

To dlaczego tak mały % ludzi zarabia minimalną krajową? Dlaczego osoba wykształcona albo robotnik wykwalifikowany może liczyć na zarobki dużo wyższe niż minimalna krajowa?
Co to jest dla ciebie prawdziwa praca?

Ranger napisał/a:

Popełniając przestępstwa ? To ja też obronię się przed biedą kradnąc ci samochód i portfel

Minimalizowanie kosztów pracy porównujesz do kradzieży?
Gdyby nie tego typu zabiegi wiele osób nie znalazłoby zatrudnienia.
Ty pewnie jako przedsiębiorca płaciłbyś swoim pracownikom dużo więcej niż są warci.
Pal licho zyski, inwestycje...

Ranger napisał/a:

Znowu ta demagogia...
No tak, biedny szary pracownik jest wyzyskiwany, a za pieniądze, które mogłyby iść na jego pensje robi się wystawne przyjęcia dla korporacyjnych szych
Jaki sprzęt za grubą kasę masz na myśli? Środki produkcji? Co złego w służbowych samochodach? Kieronik zarabiający 6tyś zł, to dla ciebie jest ogromne wynagrodzenie? Inwestowanie w reklamę, to dla ciebie zbędny wydatek? Płacenie pracownikowi produkcji mniej niż kierownikowi, to dla ciebie niesprawiedliwość?
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-03, 19:39 1
Tyle się ostatnio na Sadolu namnożyło lewaków, że czasem nie wiem czy to jeszcze Sadol, czy już Kretynika Polityczna...
No więc, drogie lewaczki, pozwólcie że wam wytłumaczę najjaśniej jak potrafię. Pewnie i tak do was nie trafi, bo co jak co, ale lewicowe poglądy o inteligencji nie świadczą, ale cóż, nie traćmy nadziei:
Załóżcie, że macie firmę, nazwijmy ją A, produkującą wibratory. Sprzedajecie ich 200 sztuk miesięcznie po 100 zł za sztukę, co daje wam 20000 zł (nie liczę tu kosztów materiałów, amortyzacji sprzętu itd.) Z tych 20000 płacicie swoim pięciu pracownikom, po 1000 zł, a 5000 idzie na ZUS i pochodne (liczby wzięte z dupy, ale to nie ważne - chodzi o ogólną zasadę). Teraz załóżmy, że ZUS itd. odpada, a wy postanawiacie zatrzymać te 5000 dla siebie - no bo to wasza firma, kto wam zabroni? Otóż powiem wam kto wam zabroni - konkurencja!
Właściciele firm B, C i D również zarabiają 20000 miesięcznie. Właściciel B obniża więc cenę swoich wibratorów tak, że przy niższej cenie za sztukę ma taki sam zysk. Właściciel firmy B wydaje te pieniądze na R&D i zakup lepszych maszyn, więc przy tej samej cenie oferuje wibrator lepszej jakości. Właściciel firmy C podwyższa swoim pracownikom pensje o 1000 zł - i dzięki temu a) pracują wydajniej (bo wiedzą, że jak wylecą, to w innej firmie będą zarabiać mniej) i b) może ściągnąć do siebie lepszych fachowców.
Efekt - firmy B, C i D oferują towar, który jest albo tańszy, albo lepszej jakości od naszego, więc ich właściciele zarabiają coraz więcej, ich pracownicy zarabiają coraz więcej (patrz firma C - podwyżki i premie to nie jest altruizm), powstają kolejne miejsca pracy (bo firmy B, C i D zwiększają produkcję). My w tym czasie wypełniamy wniosek o upadłość. Proste? Proste!
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-03, 19:54 1
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-03, 20:15 1
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-03, 20:25 1
up: Tyle mądrych słów, a tak mało sensu. Odpowiem Ci jako właściciel firmy (małej - ja i 2 pracowników). Owszem, chcę jak najwięcej zarabiać - po to założyłem firmę. Owszem, mam w dupie moich pracowników i jakby ktoś wymyślił robota, który wykonywałby ich pracę, to bym ich zwolnił.
Tyle tylko, że obydwie moje pracownice (obalę przy okazji kolejny mit - szefostwo rzadko pracownice molestuje:D) mają umiejętności, których żadna maszyna nie zastąpi. Obie są dobre w tym co robią. Więc muszę im odpowiednio płacić - bo jak nie, to zrezygnują z pracy u mnie i zatrudnią się gdzie indziej - bo mają na tyle poszukiwane specjalności, że nie będą miały z tym problemu. I tak to działa - chcesz zarabiać? To naucz się czegoś, za co ktoś będzie chciał Ci zapłacić i bądź w tym dobry! A jak skończyłeś socjologię czy inną politologię, bo to łatwy kierunek, to nie jęcz, że Cię nawet w macu nie chcą zatrudnić!
A tak swoją drogą - jest godzina 20 w sobotę, a ja zamiast piwa piję kawę i za chwilę wracam do warsztatu, w którym siedzę od rana. Na wakacje nie pojadę na Teneryfę, a co najwyżej w Bieszczady, bo niemal całą kasę inwestuję w rozwój firmy. Jeśli się uda, to owszem - za X lat będę jeździł Jaguarem i liczył tylko kasę wpływającą na konto. Jeśli nie - to zmarnuję MASĘ pieniędzy i czasu, które zainwestowałem. I za to kocham kapitalizm - daje szanse pracowitym i odważnym:)
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem