Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Mercury001 2014-03-11, 23:24 7
ale mi się chęć zrobiła na grę... FUCK! jutro jadę do Saturna i bez gothica 1,2,nk nie ruszam się ze sklepu i nie obchodzi mnie skąd te gry wezmą Jak by jutro we wiadomościach coś mówili o zabarykadowanym kliencie w sklepie na dziale gier pc, to ja

podpis użytkownika

Wszystko co pisałem, piszę i będę pisać jest fikcją i TOTALNIE nie utożsamiam się z tymi poglądami. Po prostu humor, oderwanie od szarej, dołującej rzeczywistości.

youtube.com/watch?v=LPYCtErvMyA
Zgłoś
sniezka500 2014-03-11, 23:24 3
Gothic- kultowa gra. Do dzisiaj warto załączyć
Zgłoś
Konto usunięte 2014-03-11, 23:27
moje początki w grach typu RPG zaczęły się od Gothica szacun dla tej gry
Zgłoś
spiepszaj_dzbanie 2014-03-12, 0:08 2
Tafariel napisał/a:

Pamiętam czasy gdy hańbą i pośmiewiskiem było przyznanie się do grania w gry na kodach

Jak ukończyłem grę kilka razy wszystkimi możliwymi "gildiami", zacząłem "szaleć". Komendy i funkcje dla konsoli pamiętam do dzisiaj . Miałem ekstra trainer, własnej produkcji, masę skryptów (oczywiście na dyskietkach) dla fajnych mieczy i zbroi których w grze nie było. Najlepsze było to że wszystkie skrypty a nawet bezimiennego (PC_HERO) dało się zrobić potężnym narzędziem programistycznym jakim jest notatnik.

Zawsze najpierw trzeba ukończyć grę bez "czitowania", żeby nie popsuć se zabawy.

podpis użytkownika

katana wa bushi no tamashi
Zgłoś
Konto usunięte 2014-03-12, 0:12
Cytat:

Battlefielda 3 na single player przeszedłem w niecałe 2 dni.

ło k🤬a. Pierwsza osoba, która odpaliła sp w bf 3. Porównanie 100% online fpsa z 100% sp crpg ma dużo sensu.
Zgłoś
Konto usunięte 2014-03-12, 0:29 4
Ahh Gothic... To była gra. Schowajcie się wasze TES'y, Mass Effecty i Dragon Age'e. Jedyna gra, w którą naprawdę się wczułem. Dzisiaj jak gram w RPG to dla czystego zabicia czasu lub z ciekawości, a Gothic to była pasja i nap🤬lanie do białego rana. Ciekawy system walki/sterowania; interaktywne otoczenie w sensie sziszka, krzesełka, zamiatanie, kowadła itd; ciekawa fabuła, zajebiste dialogi i odpowiednio dobrani aktorzy; muzyka (już od paru dobrych lat trzymam soundtracki przy sobie); porządny system craftingu; otwarty świat (no pomijając to, że na początku można było szybko dostać w ryj jak se człowiek chciał pozwiedzać trochę dalej); kilka frakcji + różne style gry (łuk, kusza, miecz j-ręczny/d-ręczny, topory, magia różnego rodzaju... K🤬a, dniami mógłbym zachwalać.

Dzisiaj gry rpg są w większości wybrakowane co do fabuły i porządnego klimatu. Twórcy skupiają się na widowiskowych trailerach i grafice. Owszem, są też gry co wciągną, ale to nie to samo co Gothic.

Dodam jeszcze, że Gothic to jedna z pierwszych gier RPG, która wyrwała się ze schematu ras i jednocześnie stała się bardziej dojrzalsza.
Zgłoś
Konto usunięte 2014-03-12, 0:36 1
serio wystarczy dać gifa z gry i wychodzi na główną? To powinno trafić do sucharów. Sadistic się kończy chyba.

Ceembe napisał/a:

Gothica i Gothica II razem z dodatkiem przeszedłem po jakieś 5 razy

bla bla bla

Starsze pokolenie zrozumie, gimby w sumie mam w dupie.

Starsze pokolenie? Gothic to gra młodego pokolenia nie mająca startu do arcydzieł takich jak Ultima Underworld 2 czy późniejszy Planescape: Torment.
Zgłoś
MCL 2014-03-12, 1:39 2
Cytat:

Starsze pokolenie? Gothic to gra młodego pokolenia nie mająca startu do arcydzieł takich jak Ultima Underworld 2 czy późniejszy Planescape: Torment.

A może cofniemy się jeszcze głębiej i przywołamy na myśl pierwsze MUDy? Fakt faktem, Morrowind z Gothiciem spopularyzowali widok TPP i sterowanie jedną postacią zamiast bandą w turach, ale to jest tylko następstwo postępu techniki. Przecież nie będziemy spoglądać na Fallouta wiecznie rzutem izometrycznym w turach, a na GTA z lotu ptaka Ale zgodzę się - te stare gry miały klimat i są niepodważalne, ale zawsze trzeba zrobić miejsce na nowe gry, a stare zachować w sercu, pudełka z płytkami na półce, by zawsze można było wrócić i odpalić
Zgłoś
55TIGER39 2014-03-12, 2:33 2
Gra wyśmienita spędziłem z nią BARDZO wiele godzin.
Teraz Modding tej gry w małym paluszku co daje wiele smaczku gdy ma się tarcze ,kompas czy hełmy.

Polecam także Nie oficjalny dodatek do Gothica 1 Przez Polaków stworzony ,,Mroczne Tajemnica"
Rozszerza fabułę na dużą skale, Nowe Obozy , Trudniejszy poziom gry,
O wiele więcej godzin zabawy , Nowe zbroje , Nowe QUesty ,
Nowe miecze, Hełmy,Nowe skrypty. Plus full Polski Dubbing nowych postaci.
Łącząc to z G1 Full PL Dubb gra nie do zdarcia.
Seria jest czymś wyśmienitym czegoś czego się nie zapomni.
Mimo że trzecia część już trochę słabsza jeszcze dała rade ale 4 zeszła lekko na zły tor.
Nigdy nie rozumiałem jak można w tą grę grac bez Polskiego Dubbingu.
Zgłoś
Konto usunięte 2014-03-12, 3:18
Skyrim może Gothicowi lizać owłosione jajca
Zgłoś
spiepszaj_dzbanie 2014-03-12, 9:00
@55TIGER39
Kiedy ja grałem w "Mroczne Tajemnice", dialogi trzeba było sobie czytać bo nie było dubbingu.

Ale czekałem na nie chwilę czasu, zanim się zassały na ultra szybkim necie 265 mega.

podpis użytkownika

katana wa bushi no tamashi
Zgłoś
Konto usunięte 2014-03-12, 9:03
nudemods.org/mods/201/img.jpg

skyrim z modem wymiata:)
Zgłoś
mocarzu 2014-03-12, 10:52
Hej geje, pedaly, pedofile i gimbazo.

Może dla odmiany mi pomożecie.

Od lat szukam gry podobnej do gothica II (noc kruka) i jedyne co mnie wciągnęło na kilka nocy to mount & blade w wersji rpg z polskimi husarzamy w gran duchy i bronią palną.
Jednakże już drugi rok co jakiś czas odpalam mounta, gIInotr i wigglesy i po paru godzinach nie mogę patrzeć na monitor, noż ile można chodzić po tych samych planszach, patrzeć na te same przedmioty i walczyć w kółko z tymi samymi przeciwnikami.

Czy świat na prawdę nie stworzył następców tej trójki na miarę XXI wieku?
Zgłoś
thcthc 2014-03-12, 11:09
chyba jednyna gra ktora potrafila mnie tak wciagnela ze przeszedlem z 7 razy klimatem przebija wiekszosc dzisiejszych gier ale gimbaza i tak powie ze gra slaba bo grafika c🤬jowa
Zgłoś
Konto usunięte 2014-03-12, 11:20 1
MCL napisał/a:

A może cofniemy się jeszcze głębiej i przywołamy na myśl pierwsze MUDy? Fakt faktem, Morrowind z Gothiciem spopularyzowali widok TPP i sterowanie jedną postacią zamiast bandą w turach, ale to jest tylko następstwo postępu techniki. Przecież nie będziemy spoglądać na Fallouta wiecznie rzutem izometrycznym w turach, a na GTA z lotu ptaka Ale zgodzę się - te stare gry miały klimat i są niepodważalne, ale zawsze trzeba zrobić miejsce na nowe gry, a stare zachować w sercu, pudełka z płytkami na półce, by zawsze można było wrócić i odpalić

Mudy to gry dla wielu graczy więc coś ci się pomyliło.

Po za tym w serie Zork grał? Na pewno nie. Jest genialna i tu nie chodzi o sentyment.

Co do innych gier. Świat TES jest naprawdę bogaty i złożony. Ilość historii, ciekawych questów, których w Gothicu nie uświadczysz (quest w namalowanym obrazie, świat szalonego boga-deadry). Ogromny pełen tajemnic świat. Tony ksiąg do przeczytania. Do tego złożona mitologia, a nie to oklepane orkowe szaleństwo i wojna bogów. Kontynent Akavir i jego nieśmiertelne węże.

Inna z gier z o wiele ciekawszym światem i historią oraz mechaniką to seria Dark Souls.

Później legendarna Ultima (mnogość możliwości zabija każdą inna grę crpg).

Nie wspomnę już o genialnym świecie Planescape, którego klimat i oryginalność jest nie do podrobienia.

Vampire masquerade bloodlines, Vagrant story Arcanum, Baldur's Gate dylogia i wiele, wiele innych.

W Gothicu świetny był tylko żywy świat. Reszta była tylko i wyłącznie dobra. Po za tym gra zdobyła popularność tylko w Niemczech i Polsce. Jeśli ktoś niewiele wymaga od gier crpg to może pozostać przy Gothicu.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie