Główna Poczekalnia (3) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 9 minut temu
Jabłka z biedronki
Rutherfrodo • 2013-06-22, 13:47
W LUTYM tata kupił kilka jabłek w biedronce. Zostało jedno, leżało na ladzie, w jadalni nikomu nie wadząc. Przypomniałem sobie o nim dziś.


Pomimo tak długiego czasu jest nadal w miarę soczyste i miękkie jak gąbka. Jestem ciekaw ile jabłka było w tym jabłku. Choć przyznam było dość smaczne.

Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Avatar
konto usunięte 2013-06-22, 13:53 10
łatwo sprawdzic czy owoc jest sztuczny czy prawdziwy,

kiedys na kilo czereśni, jabłek, sliwek, zawsze znalazlo sie pare robaków, teraz tyle chemi ze nawet robaki się juz tym nie nteresują
Zgłoś
Avatar
YoogiGoogi 2013-06-22, 14:04
fail edit

podpis użytkownika

Jak powstała religia? Pierwszy na świecie mitoman napotkał pierwszego idiotę...
Zgłoś
Avatar
adas777seven 2013-06-22, 14:08 1
masz pragon??? bo nie wierze???
Zgłoś
Avatar
Rutherfrodo 2013-06-22, 14:20 7
a trzymałbyś paragon po jabłkach z biedronki?
Zgłoś
Avatar
adas777seven 2013-06-22, 14:55 5
a trzymasz jabłka w domu na blacie przez 5m-c
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2013-06-22, 15:06 182
Specjalnie założyłem konto aby odpowiedzieć na tego posta. Otóż co nieco wiem w temacie ponieważ sam jestem dostawcą owego owocu. Odpowiadam ze względu na to że po prostu się we mnie gotuje gdy jakiś kretyn z zapyziałego miasta się wypowiada g* wiedząc w temacie.

1. Pierwsza rzecz jaka odmiana na zdjęciu? Cortland.
2. Kiedy nadaje się do zbioru? Jesienią
3. Jaki miesiąc mamy teraz? Czerwiec, hmm ni w ząb mi nie pasuje to na jesień ale ok

Teraz mi powiedz czy Ty wymagasz od owocu żeby po 8-9 miesiącach od zbioru było nadal soczyste tak jak zerwane z drzewa? Jeśli tak to wpierdzielaj sobie tą chemię a ja jednak wolę zjeść jabłko w takiej postaci. Jabłko najzwyczajniej w świecie zwiędło. Przechowywane w odpowiednich warunkach może nie zgnić (ale nie musi) przez tyle czasu.

W jaki sposób jabłko aż tyle przetrwało? Dzięki w cholerę drogiemu zabiegowi jakim jest gazowanie. Tak tak to więcej kosztuje niż wam się wydaje że tylko wsadzić i samo wyrośnie. Gazowanie jabłek odbywa się w specjalnie przygotowanych komorach które są w cholerę szczelne. Z takowej komory odsysa się tlen a wtłacza azot. Zatem jakie jest stężenie w takiej komorze? Zależy, ale zakłada się że około 2% to tlen, poniżej 1% CO2 a reszta to azot.

Hmm, ok tylko komora nie jest w pełni hermetyczna i stężenie tlenu i CO2 rośnie... Co zrobić? Dołożyć paletę wapna! Tyle że jeśli otworzę drzwi to całe stężenie szlak trafi. Co robi rolnik? Wchodzi małym okienkiem i z zewnątrz podają mu 30kg worki z wapnem musi ich zanieść około 10. Po 30sekundach w takiej komorze tracisz przytomność, fajnie nie? Teraz zakup sobie w kij drogą maskę tlenową, której jednak nikt nie kupuje. W ten sposób zginęło już wielu rolników i osób z rodziny które próbowały ich ratować.

Jabłko składowane w ten sposób ma specyficzny posmak który osoba jedząca kiedyś coś podobnego pozna zawsze.

Tyle o samym gazowaniu.

"kiedys na kilo czereśni, jabłek, sliwek, zawsze znalazlo sie pare robaków, teraz tyle chemi ze nawet robaki się juz tym nie nteresują "

Ja jebie człowieku... Po prostu takie jabłko nie spełnia norm i na skupie Ci takiego nie przyjmą -_-" Robaków jest w kij ale uszkodzone jabłka w ten sposób są odrzucane w procesie sortowania. Jabłka uszkodzone przez robaka bardzo szybko gniją tak więc też szybko są odrzucane.

Chemia była i jest. Jest masę testów na stężenia różnej chemii w jabłku jak to przekroczysz to nic nie sprzedasz, jesteś rok w plecy co się w zasadzie wiąże dla dużej części bankructwem.

Za dawnych czasów pryskaliśmy "zupą z siarki" przeciwko grzybowi. Jest od cholery chorób drzew, owoców, robactwa o których nie masz zielonego pojęcia i często nie ochronienie przed przynajmniej jednym z nich wiąże się z usychaniem drzew.

Tyle mojego wywodu. Zanim skomentujesz produkcję jabłek czy innych owoców/warzyw puknij się 3 razy w łeb. Zdobądź wiedzę a potem komentuj.

W produkcji bydła, kurzyny, czy ogólnie pojętego mięsa zgodzę się jest tam niepojęty syf.
Zgłoś
Avatar
lasyk 2013-06-22, 15:06 11
Rutherfrodo napisał/a:

w jadalni



Cóż za arystokracja. W jadalni jadają
Zgłoś
Avatar
Rutherfrodo 2013-06-22, 16:19 8
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2013-06-22, 16:53 11
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2013-06-22, 17:11
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2013-06-22, 17:28 10
@clubber84 Dużo zależy od odmiany, komory nasienne znacznie mogą się różnić od siebie. I po prostu bym szedł w tym kierunku że tamta odmiana ma bardzo mało nasion. Innym czynnikiem mogą być choroby drzew czy brak jakiegoś składnika odżywczego które drzewo potrzebuje. Wpływ mogą też mieć warunki klimatyczne. Np jabłoń nie zaowocuje drugi raz dopóki nie zrzuci liści a do tego potrzebne są takie warunki jak podczas jesieni Inaczej musiałbyś każdy liść ręcznie zrywać
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2013-06-23, 2:30
nie wiem jak wy, ale Ja zwaliłem
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2013-06-23, 2:40
Niektórzy tego nie wiedzą ale jabłka kiedyś wieszało się na choinkach podczas świąt bożego narodzenia, robił tak mój dziadek, który jesienią zrywał jabłka z drzewa, które nie było w żaden sposób pryskane lub nawożone chemicznie tak samo jak i owoce, później zanosiło się je na strych i chowało w skrzynkach wyłożonych sianem, wytrzymywały one spokojnie do świąt i wyglądały praktycznie tak samo. A więc jabłko pokrywające naturalnym woskiem oraz trzymane w odpowiednich warunkach może wytrzymać naprawdę długo i nie ma w tym nic dziwnego.
Zgłoś
Avatar
Senkiusz 2013-06-23, 2:42 3
Takie komory cholernie szczelne to są chłodnie typu ULO (ultra low oxygen) gdzie rzeczywiscie jest około 1-2% telnu oraz CO2 a reszta to azot, ale o paletach wapnia słysze po raz pierwszy. Po drugie środki jakie używa się do liftingu jabłek (gazowania) posiadają substancje rakotwórcze, a po trzecie dzieki chłodniom ULO możesz zjeśc normalne jabłko zebrane jesienią w czerwcu.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

 Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem