u mnie w pracy są okazy co ciągle narzekają na ukraińców, na szczepionki, są za płatnościa tylko gotówką, że rząd ich dyma i co na kogo zagłosowali na platformę i teraz chcą na szambelana. a jak im mówię że jest partia co spełnia ich oczekiwania to mówią, że to faszyści. i jak w tym kraju ma się coś zmienić
to jest dosłownie problem natury neurologicznej: odruchy wyuczone (wytresowane jak u psa) przetwarzane są przez móżdżek, a świadome decyzje przez korę mózgową, która przejmuje funkcje poznawcze kiedy jest w stanie. Obie te części mózgu pracują na totalnie rożnej skali złożoności procesów poznawczych, gdzie móżdżek jest jak drewniane liczydło, a kora jak super-komputer. No i tu jest sedno problemu, bo duża część ludzi przetwarza informacje na leniwym automatycznym biegu, czyli móżdżkiem, bo to jest prostsze i pochłania mniej energii, ale móżdżek nie potrafi odszyfrować kłamstwa, uczyć się, analizować, on tylko odtwarza schematy.
Używanie kory i świadome przetwarzanie informacji jest męczące, zużywa o wiele więcej energii, więc ludzie tego unikają jak mogą.
Koordynatorzy propagandy doskonale rozumieją ten mechanizm od bardzo dawna i doskonale nauczyli się go wykorzystywać, dzięki czemu formułują komunikaty w taki sposób, aby wytresować móżdżek i omijać korę. A my w swojej naiwności nazywamy te komunikaty głupimi i pozbawionymi sensu.
przykłady:
1. Informacja obiektywna
„W ciągu ostatniego roku ceny żywności wzrosły o 15%, co stanowi najwyższy wzrost od dekady.”
Neutralna, bazuje na danych, wymaga analizy i kontekstu.
Transformacja w przekaz dla móżdżka:
„Ludzie głodują, a wrogowie narodu się bogacą! Czy będziemy na to patrzeć?”
Silne emocje (strach, gniew), brak konkretów, podział na „my” i „oni” – reakcja automatyczna.
2. Informacja obiektywna
„Wprowadzenie nowego podatku ma na celu zwiększenie budżetu na infrastrukturę.”
Stwierdzenie faktu, możliwe do zweryfikowania.
„Nowy podatek? Czyli kolejne złodziejstwo! Jak długo damy się okradać?!”
Brak informacji o celu podatku, skupienie na emocji („złodziejstwo”), aktywacja instynktownej reakcji.
3. Informacja obiektywna
„W najbliższą sobotę odbędzie się protest przeciwko reformie edukacji.”
Czysta informacja – kto, kiedy, dlaczego.
„W sobotę wyjdą na ulice, żeby zniszczyć naszą przyszłość! Prawdziwi obywatele nie mogą na to pozwolić!”
Silne nacechowanie emocjonalne, podział na „nas” i „nich”, wywołanie odruchowej reakcji (obrona przed zagrożeniem).
podsumowując: Obiektywne informacje trafiają do kory, zmienione w emocjonalne wyzwalacze – do móżdżku.
Polska jest krajem demokratycznym, więc Polska należy do Polaków
Oj saszka, saszka - słabo was tam szkolą. Za hasło "Polska dla Polaków" były już wyroki w tej "demokratycznej " Polsce. Nawet hasło "Polak w Polsce gospodarzem" jest uznawane za faszyzm i nie zdzwiwię się jak ktoś dostanie za to wyrok.
Polak w Polsce jest obywatelem czwartej kategorii.

ok pisowiec
Nie można spodziewać się jakiejkolwiek inteligencji po kimś kto broni tę globalistyczną k🤬ę.
podpis użytkownika
Kto rządzi przeszłością, w tego rękach jest przyszłość; kto rządzi teraźniejszością, w tego rękach jest przeszłość.I to jest mój kandydat ♥️
Jan Piński też tak uważa.

Sprawdź sobie, choćby po ilości piw w tym temacie, ile jest w postach popierających Brauna a ile w postach Braunowi przeciwnych.
O k🤬a, no to pojechałeś!

Ilość piw na Sadolu ważniejsza niż sondaże? To portal pełem zjebów i zagubionych, aspołecznych dzieciaków, które onanizują się Braunem i jego gaśnicą po nocach. Chyba jesteś jednym z nich.
[ Dodano 2025-03-20, 00:47 ]
u mnie w pracy są okazy co ciągle narzekają na ukraińców, na szczepionki, są za płatnościa tylko gotówką, że rząd ich dyma i co na kogo zagłosowali na platformę i teraz chcą na szambelana. a jak im mówię że jest partia co spełnia ich oczekiwania to mówią, że to faszyści. i jak w tym kraju ma się coś zmienić
Bo Konfa to są faszyści. Chcieliby wolności dla siebie, ale pedałów, Żydów, lewaków, feministki i wszelkich urojonych wrogów Polski w najlepszym razie pozbawiliby praw, a w najgorszym - zaj🤬i. Ale najgorsze, że wyciągnęliby Polskę z Unii prosto w łapska Putina, dla którego rozpad UE to marzenie życia.
Brakuje w Polsce partii proeuropejskiej i prawdziwie liberalnej, zarówno gospodarczo, jak i światopoglądowo. Sam bym na taką zagłosował, ale nie ma. Więc głosuję na protezę, czyli partię Tuska.
O k🤬a, no to pojechałeś!
Ilość piw na Sadolu ważniejsza niż sondaże? To portal pełem zjebów i zagubionych, aspołecznych dzieciaków, które onanizują się Braunem i jego gaśnicą po nocach. Chyba jesteś jednym z nich.
Bo Konfa to są faszyści. Chcieliby wolności dla siebie, ale pedałów, Żydów, lewaków, feministki i wszelkich urojonych wrogów Polski w najlepszym razie pozbawiliby praw, a w najgorszym - zaj🤬i. Ale najgorsze, że wyciągnęliby Polskę z Unii prosto w łapska Putina, dla którego rozpad UE to marzenie życia.
Brakuje w Polsce partii proeuropejskiej i prawdziwie liberalnej, zarówno gospodarczo, jak i światopoglądowo. Sam bym na taką zagłosował, ale nie ma. Więc głosuję na protezę, czyli partię Tuska.
Szczęście, że nawet w moim gównie żyją wartościowsze organizmy, niż Ty.
I tak debile zagłosują na bonjoura...
To trzeba cytując pana Korwina mieć gwóźdź w mózgu żeby ze znajomości obcego języka zrobić przezwisko. Przezabawne k🤬a kumacie, chłop po francusku mówi i na prezydenta chce kandydować, o k🤬a bonżur ale jaja XDDD Bo wiecie, bonjour to dzień dobry po francusku, czaicie chłopaki, nie? xD
Pisowcy zawsze mieli durne poczucie humoru ale to jakiś k🤬a szczyt bycie przygłupem
Oj saszka, saszka - słabo was tam szkolą. Za hasło "Polska dla Polaków" były już wyroki w tej "demokratycznej " Polsce. Nawet hasło "Polak w Polsce gospodarzem" jest uznawane za faszyzm i nie zdzwiwię się jak ktoś dostanie za to wyrok.
Polak w Polsce jest obywatelem czwartej kategorii.
*jakieś poj🤬e zdjęcie o niewolnictwie*
Jakim cudem mam Cię traktować nie jak osobę chorą psychicznie albo trolla jeśli prawie w każdej rozmowie wrzucasz jakieś paranoiczne obrazki sklecone na kolanie zwanym Paint...?
Jak to widzę to kojarzy mi się to z żółtymi napisanie pod spiskowymi filmami o strefie 51 albo o bogach Annunaki co zaraz wrócą na Ziemie i nas zniszczą...
obrazki sklecone na kolanie zwanym Paint
Zauważ, że nie potrafisz zrobić lepszych.

[ Dodano 2025-03-20, 17:09 ]
ze znajomości obcego języka zrobić przezwisko
A on tego nie użył dla szpanu? Faktycznie rozmawiał we Francji z Francuzem? Jakim cudem we Francji po francusku a nie arabsku???
Pytam, bo nie wiem co za kontekst ma ten bążór.

Zauważ, że nie potrafisz zrobić lepszych.
Moja wieloletnia subskrypcja do Adobe Creative Cloud kłóciła by się z tą tezą, ale jesteś botem ruskim więc co ty tam wiesz

Moja wieloletnia subskrypcja do Adobe Creative Cloud
Miałeś na myśłi Kreatywnoje Malarskoje Oprogramowanje?
Miałeś na myśłi Kreatywnoje Malarskoje Oprogramowanje?
Jeśli tak to się nazywa w twoim języku to tak. Ja jestem średniomiejskim odpolszczonym pedałem co ma Windowsa po angielsku od dekady więc u mnie to jest Adobe Creative Cloud.
twoim języku to
Tak to brzmi w moim języku. W twoim to będzie: Креативное малярское программное