Główna Poczekalnia (2) Soft (3) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 17:38
"Kontrowersyjny" projekt pomnika rzezi wołyńskiej
konto usunięte • 2017-02-07, 17:34
Cytat:

Przebite ciało dziecka, obcięte głowy nadziane na sztachety płotu, rodzina w ogniu - to projekt 14-metrowego monumentu z brązu, który w Jeleniej Górze chce postawić Społeczny Komitet Budowy Pomnika "Rzeź Wołyńska". Pomnik miał stanąć na Podkarpaciu, ale jego projekt nie spotkał się z przychylnością lokalnych samorządów. Naturalnej wielkości gipsowa forma modelu pomnika już powstała.

Mówcie co chcecie. Mnie się projekt bardzo podoba - dlatego też dałem słowo "kontrowersyjny" w cudzysłów. Według mnie pomnik daje czadu. Ciekawa bryła, bardzo "dynamiczna". Do tego uwieczniono główne "atrakcje".

Kto mnie zna wie, że daleko mi do kościoła, ale symbolika użyta przez artystę naprawdę tutaj gra. Symbolizm i dosłowność jednocześnie.

źródło

ps. j🤬 ideologię.
Zgłoś
mygyry 2017-02-07, 17:36 4
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2017-02-07, 17:41 20
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2017-02-07, 17:42 8
Z jednej strony ciekawy pomysł, z drugiej obawiałbym się, że to będzie paliwo na nacjonalistyczne zapędy pewnych grup społecznych i chęć "zemsty" na Ukraińcach. Zbyt sugestywny jak na coś, co ma stać w przestrzeni publicznej.
Zgłoś
konto usunięte 2017-02-07, 17:47 7
@up

Nie ma się co mścić, bo to nie obecne pokolenie mordowało - ale nie wolno zapominać. Ani nam, ani tym bardziej im (albo odwrotnie).
Zgłoś
mygyry 2017-02-07, 17:52
voidinfinity, Widocznie mamy różne opinie na temat tego co jest "kreatywne"
Zgłoś
konto usunięte 2017-02-07, 17:53 2
voidinfinity napisał/a:

@up

Nie ma się co mścić, bo to nie obecne pokolenie mordowało - ale nie wolno zapominać. Ani nam, ani tym bardziej im (albo odwrotnie).

Naturalnie, że nie można zapomnieć. Chodzi mi o to, że zawsze znajdzie się grupa osób, według których należy jakoś się "zrewanżować" za Wołyń. O ile ze zbrodniami Niemieckimi i Rosyjskimi jesteśmy od dziecka zaznajomieni, o Wołyniu zaczęto mówić stosunkowo niedawno i obawiam się, że tak sugestywny pomnik może negatywnie się odbić na zachowaniu w/w ludzi.
Zgłoś
kudlaty321 2017-02-07, 17:54 23
@up
Głupoty gadasz. Za chwilę dojdzie do sytuacji, w której to my będziemy katami w tej rzezi (tak jak z obozami). Może nie mordowało obecne pokolenie, ale ich potomkowie, którym wpajają swoją chorą ideologię i nienawiść do Polaków, bo przecież Polska to okupant. Tylko jak mogliśmy okupywać kogoś na swoich ziemiach....
Zgłoś
konto usunięte 2017-02-07, 17:56 6
@up2

Trudno. Siły porządkowe powinny przeciwdziałać samosądom itp. Z drugiej strony nie wolno w żaden sposób pozwolić ukraińcom na nadanie narracji w której rzeź wołyńska i akcja Wisła to jakaś symetria. W interesie Polski jest niepodległa Ukraina, ale nie Ukraina silna i mocarstwowa. A już z pewnością nie jest w naszym interesie Ukraina wzdychająca do morderców z UPA.

Tak w ogóle, to podobnie mówiło się o obozach śmierci i skończyło się na tym, że musi jeździć laweta po europie, bo ignoranci na zachodzie wierzą, że to obozy były polskie.

@up

hehehe ubiegłeś mnie z tym argumentem
Zgłoś
konto usunięte 2017-02-07, 18:01 1
kudlaty321 napisał/a:

@up
Głupoty gadasz. Za chwilę dojdzie do sytuacji, w której to my będziemy katami w tej rzezi (tak jak z obozami). Może nie mordowało obecne pokolenie, ale ich potomkowie, którym wpajają swoją chorą ideologię i nienawiść do Polaków, bo przecież Polska to okupant. Tylko jak mogliśmy okupywać kogoś na swoich ziemiach....

Tam chodziło o to jak Polacy traktowali Ukraińców przed wojną, a nie o okupację. Za pomnikiem jestem, ok. Ale nie takim.
Zgłoś
konto usunięte 2017-02-07, 18:09 8
Zgłoś
donkapusta 2017-02-07, 18:09 1
Proszę o numer konta, dopłacę.
Zgłoś
konto usunięte 2017-02-07, 18:19 13
Zgłoś
sezamkowyRozpierdol 2017-02-07, 18:25 6
Zgłoś
konto usunięte 2017-02-07, 18:29 6
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem