Równie dobrze możecie wejść do jakiejś fabryki gdzie produkuje się wybielacze, zobaczyć że pracownicy dolewają składniki w takich maskach i twierdzić, że producent chce otruć użytkowników.
@up
Nie jestem idiotą primo.
Secundo wystarczy odpowiedni obrazek i napis by sterować myślami ludzi, wywołać pozytywne/negatywne odczucia. Dla mnie śmierdzi tu debilnymi green-terrorystami.
Czy kiedykolwiek byłeś na jakiejkolwiek uprawie? Każdy rolnik (chyba, że wypity) przelewa/wlewa do zbiorników, jakikolwiek by to był pestycyd w takim kombinezonie, żeby nie odwalił kity od wdychania tego syfu. Jeżeli nie potrafisz tego zrozumieć poszukaj sobie któryś z odcinków dr House(chyba Twój poziom) był o dzieciaku zatrutym pestycydami. Ponadto ktoś wspominał już o czasie karencji tych środków poczytaj to sobie.
Tak oglądałem te filmiki i myślę, że jako biotechnolog znam tą firme i GMO o wiele lepiej od Ciebie. Co nie oznacza, że pochwalam politykę monsanto.
Na obrazku nie ma wzmiance o Roundupie, co nie zmienia faktu, że nie jest tak biodegradowalny jak zakładano (ale jest w przeciwieństwie do DDT.) Związek jest ten znany od o ile pamiętam 1970 ale nadal nie ma jednoznacznych wyników badań nad szkodliwością (te badania z filmiku można brać pod uwagę z dystansem, potrzebne są szerokoskalowe badania).
Roundup jest bardzo zbliżony składem, do agent orange. Innym wytworem, pierwowzorem roundupu. [...] Owszem roślinność szybko znikała, a wraz z nimi zwierzyna i ludzie, którzy zetknęli się z opryskiem, trawieni dziwnymi przypadłościami. Po dziś dzień na terenach tamtejszych oprysków (w latach 70-tych), większość ludzi umiera na raka. Rodzą się zdeformowane dzieci, najczęściej martwe...
Składniki mieszanki pomarańczowej
Kwas 2,4-dichlorofenoksyoctowy (2,4-D) – 50%
Kwas 2,4,5-trichlorofenoksyoctowy (2,4,5-T) w postaci estrów n-butylowych – 50%
Jak się później okazało mieszanka pomarańczowa (jak również fioletowa, różowa i zielona) były zanieczyszczone TCDD – groźną dioksyną[1], która ma szkodliwy wpływ na zdrowie ludzi wystawionych na jej działanie. Najczęstsze efekty, pojawiające się masowo wśród osób, które się zetknęły z tym preparatem w czasie wojny wietnamskiej, to charakterystyczne zmiany wyglądu twarzy (szczególnie widoczne u dzieci), także zwiększona podatność na choroby nowotworowe, czy różnego rodzaju upośledzenia oraz niedorozwój.
Do wiadomości wszystkich miłujących uprawy ekologiczne:
1.plony są od 30-87% mniejsze niż przy stosowaniu tzw chemii
2. Porównanie składu produktów eco i normalnych wykazuje jedną różnicę. Te z upraw nieekologicznych mają minimalnie większą ilość pestycydów bez znaczenia dla zdrowia
3. W dużych dawkach nawet witamina C jest szkodliwa, duże ilości białka w pożywieniu powodują u mężczyzn zaburzenia hormonalne
Z wikipedii (pierwsze co google podpowiedziało):
oraz co ciekawsze w tym samym artykule:
No cóż o dioksynach każdy, kto wie kto był poprzednikiem Janukowycza słyszał. Ale żeby o tym nie przeczytać w wikipedii, to trzeba mieć baaardzo wybiórczy umysł.
No i? Więc żryjmy GMO od monsanto?
Szkodliwe to mogą być właśnie rzeczy typu masa tabletkowa która odkłada się w wątrobie i nerkach. Nie chcę się tu wymądrzać ale trochę się na tym znam i wiem że nie p🤬le głupot.