Tak powinna wyglądać edukacja w Polsce, to co się wyrabia w dzisiejszych czasach jest po prostu ABSURDEM - sam kończę technikum i póki nie obejrzałem kilka filmików tego typu, ani trochę nie poczytałem, byłem NIEŚWIADOMY bo po prostu nikt o tym nie mówi, w żadnych mediach. OTWÓRZCIE OCZY X_X
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte
2013-06-16, 23:19
Czego byłeś nieświadomy? Każdy wie że nauczyciele mało zarabiają, no a gość dobrze mówi, że trzeba być dobrym w tym co się robi, nieważne czy jest się po studiach czy nie, jak jest się w czymś dobrym to się dobrą pracę znajdzie.
konto usunięte
2013-06-16, 23:28
Kurna, nie wiedziałem, że moim rejonie taki zacny nauczyciel jest.
konto usunięte
2013-06-16, 23:29
Tego, w jaki sposób działają szkoły w dzisiejszych czasach i jak zły system obecnie panuje, a nikt o tym nie mówi.
konto usunięte
2013-06-17, 0:44
konto usunięte
2013-06-17, 1:37
Trochę poleciał z tym brakiem przymusu, już sobie to wyobrażam. Margines nie wysyła dzieci do szkoły i się powiększa, elita wysyła i się umacnia. 80% zależy od rodziców. A tak poza tym, to w mieście, z którego pochodzę najgorsze liceum jest właśnie prywatne. Idą tam debile, którzy zostali wyrzuceni z innych szkół, ale mają pieniądze.
A prywatyzacja? Państwo ma obowiązek zapewnić edukację, darmową. Co innego, że system mało udany.
konto usunięte
2013-06-17, 1:42
Jakiś spec wstawi link do reszty materiału?
konto usunięte
2013-06-17, 1:51
tylko by swieta chcieli
konto usunięte
2013-06-17, 1:56
@SQT
Co to ma do wyników pozostałych uczniów danego nauczyciela. Oceniać trzeba po efektach pracy a nie po dobrych chęciach czy o tym co ludzie o kimś mówią. Kiedyś się tego ludzie nauczą.
@froqer
Teraz jest dokładnie tak samo jak piszesz + marnujemy setki milionów a właściwie to miliardów złotych na edukację ludzi którzy się uczyć nie chcą/nie nadają się.
Mało kogo stać, żeby dwa razy płacić za szkołę - raz w podatkach a drugi raz jako czesne w prywatnej szkole. Stąd też jest mało prywatnych szkół i mało dobrych prywatnych szkół. Ciężko rywalizować z monopolistą jakim jest państwo.
Nie bój się - niezależnie jaki by system nie panował ludzi z odpowiednimi układami/odpowiednio majętni zawsze wygryzą tych gorzej usytuowanych choćby nieprzeciętnie ambitnych i zdolnych. Chyba, że taki ambitny zdolny człowiek wbije się w puste miejsce niezarezerwowane dla kogoś z układu. Tak jest w komunizmie/socjalizmie/kapitalizmie/technokracji/anarchii i każdym innym możliwym ustroju.
I na boga przestań używać argumentu darmowa edukacja. Skoro stać ludzi, żeby zapłacić ze swoich podatków i na szkołę i na kilkadziesiąt tysięcy urzędników to na samą szkołę tym bardziej ich stać.
@Plecionkarz
Każdy system ma swoje wady i zalety dlatego w normalnym państwie powinna istnieć możliwość wyboru. Chce kształcić dziecko na profilu ogólnym to kształcę na ogólnym. Chce kształcić na konkretny zawód to kształcę na spawacza/ślusarza/mechanika/architeka/lekarza. Oczywiście najlepiej jeśli dziecko samo potrafi się określić czego chce.
Źle jest pisać autorytatywnie który system jest dobry który zły. Ja tam się cieszę, że skończyłem podstawówkę/gimbazjum/ogólniak w których uczyli mnie wszystkiego i niczego bo teraz na studiach bardzo brakuje mi zajęć z innych dziedzin niż mój kierunek.
konto usunięte
2013-06-17, 2:25
Gość mądrze gada. Mając 16 lat zarabiałem 200 - 300zł miesięcznie na czymś, na czym się znałem i to lubiłem.