📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 1:01
Pedalarz nie ma pierwszeństwa gdy wjeżdza na przejazd tylko gdy się na nim znajduje. Koleś w aucie był jużna pasach gdy on dopiero wjeżdżał.
Art. 27. [Obowiązki kierującego pojazdem wobec kierującego rowerem, hulajnogą elektryczną lub urządzeniem transportu osobistego oraz osoby poruszającej się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch]
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejazdu dla rowerów, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa kierującemu rowerem, hulajnogą elektryczną lub urządzeniem transportu osobistego oraz osobie poruszającej się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch, znajdującym się na przejeździe.
Art. 27. [Obowiązki kierującego pojazdem wobec kierującego rowerem, hulajnogą elektryczną lub urządzeniem transportu osobistego oraz osoby poruszającej się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch]
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejazdu dla rowerów, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa kierującemu rowerem, hulajnogą elektryczną lub urządzeniem transportu osobistego oraz osobie poruszającej się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch, znajdującym się na przejeździe.
No i czyja wina w sumie? Rowerzysta trącony samochodem, czy kierowca trafiony rowerzystą?
wojtekpwse napisał/a:
No i czyja wina w sumie? Rowerzysta trącony samochodem, czy kierowca trafiony rowerzystą?
na dobrą sprawę zależy od tego, kto był na tyle głupi by przyjąć mandat, moim zdaniem rowerzysta miał pierwszeństwo, a kierowca wjeżdżał z podporządkowanej, znak przed przejazdem ustąp pierwszeństwa... ciekawe kto wziął mandat
lysymisio6969 napisał/a:
zdaje się, że powinien być przepis dla rowerzysty na przejściu i zbliżającego się do przejścia ograniczający jego prędkość do prędkości pieszego
Powinien być, ale w tym kraju przepisy tworzą tacy jak ten pedalarz
Rowerzysta zamknął oczy przy wjeżdżaniu na przejście? Trzeba być idiotą, nie ważne kto ma pierwszeństwo, kierowca samochodu jest bezpieczny w puszce, jak mogę odnieść obrażenia to w moim interesie jest, żeby się upewnić, że wszystko jest ok i mogę bezpiecznie przejść.
Na cmnatarzu jest masa ludzi którzy mieli pierwszeństwo.
Na cmnatarzu jest masa ludzi którzy mieli pierwszeństwo.
A ja myślę, że facet doskonale znał przepisy i był przekonany, że ma pierwszeństwo w myśl art. 27. 1a. ustawy PORD.
Nie chcę wprowadzać w błąd, ale czy na przejeździe dla rowerów jeśli wjeżdżasz w rowerzystę autem to wtedy Ty jesteś winny? A gdyby On wjechał w bok auta, to wtedy rowerzysta winny?
Pierwszeństwo rowerzystów działa jak stary przepis pieszych, czyli jeśli jesteś na przejeździe to masz pierwszeństwo, a jak wjeżdżasz to nie.
Pierwszeństwo rowerzystów działa jak stary przepis pieszych, czyli jeśli jesteś na przejeździe to masz pierwszeństwo, a jak wjeżdżasz to nie.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie