Nie chcę wprowadzać w błąd, ale czy na przejeździe dla rowerów jeśli wjeżdżasz w rowerzystę autem to wtedy Ty jesteś winny? A gdyby On wjechał w bok auta, to wtedy rowerzysta winny?
Pierwszeństwo rowerzystów działa jak stary przepis pieszych, czyli jeśli jesteś na przejeździe to masz pierwszeństwo, a jak wjeżdżasz to nie.
Zazwyczaj to prawda, ale nie zawsze - jak pisałem w poprzednim komentarzu, skręcający w drogę poprzeczną, na której znajduje się przejazd dla rowerów, powinien ustąpić rowerzyście, nawet jeśli nie znajduje się on jeszcze na przejeździe.
Oddaj prawko
Przeczytaj (jeśli potrafisz) art. 27. 1a ustawy PORD.
Niema TAKIEGO przepis. Nie wymyślaj.
Przepis brzmi:
Art. 26, ust. 3. Kierującemu POJAZDEM zabrania się:_
Punkt 3) jazdy wzdłuż po drodze dla pieszych lub przejściu dla pieszych,
Czyli każdym pojazdem, w tym rowerem.
W tym samym przepisie jest zakaz wobec przejścia i chodnika. Ciekawe czemu ludzie to traktują tak wybiórczo o oczekują przeprowadzenia roweru tylko przez przejście, a już po chodniku nie.
Wg doniesień w tej sprawie Policja winnym uznała pedalarza.
jestes debilem przepisy jasno mówią że pedalarz ma ustapic pierszenstwa
Jak nie lubię rowerzystów i sam nie lubię jeździć (umiem), to prawnie wina leży po stronie samochodziarza - skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującemu rowerem (PoRD Art. 27 ust. 1a) .
Oczywiście rowerzysta kretyn bo nie ma instynktu samozachowawczego i jedzie zbyt szybko, nie zwalnia, nie zachowuje ostrożności, podejrzewam że cwaniak w stylu "miałem pierwszeństwo, a teraz mam złamaną nogę", ciemno ubrany na ciemnym rowerze i wydaje mi się że bez świateł. Mimo to z przepisów wina po stronie kierowcy.
Art. 27. o ruchu drogowym
Zachowanie kierującego przed i na przejeździe dla rowerzystów
1.
Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejazdu dla rowerów, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa kierującemu rowerem, hulajnogą elektryczną lub urządzeniem transportu osobistego oraz osobie poruszającej się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch, znajdującym się na przejeździe.
1a.
Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa kierującemu rowerem, hulajnogą elektryczną lub urządzeniem transportu osobistego oraz osobie poruszającej się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch, jadącym na wprost po jezdni, pasie ruchu dla rowerów, drodze dla pieszych i rowerów, drodze dla rowerów lub innej części drogi, którą zamierza opuścić.
2.
(uchylony)
3.
Kierujący pojazdem, przejeżdżając przez drogę dla pieszych i rowerów lub drogę dla rowerów, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującemu rowerem, hulajnogą elektryczną lub urządzeniem transportu osobistego oraz osobie poruszającej się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch.
Aż się zalogowałem po x czasie. Macie wyszukiwarki, AI, a nie umiecie sprawdzić?
Wyloguj się z powrotem i wróć jak nauczysz się czytać ze zrozumieniem, a na razie oddaj prawko
Co do wypowiedzi policji, to wbrew pozorom w cale nie oznacza że taki jest stan prawny. Tym bardziej że mowa tam o "przejściu" co nie ma tu nic do rzeczy bo nie mówimy o pieszych. Istotny jest przejazd rowerowy. Ja na miejscu rowerzysty nie przyjąłbym mandatu i wtedy zobaczymy co sąd powie.
@Sojuch, a ty jesteś brzydki.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie