Główna Poczekalnia (2) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 22:27
TheDouchestOfBags 2025-10-30, 13:58 1
Artanis02 napisał/a:

Nie chcę wprowadzać w błąd, ale czy na przejeździe dla rowerów jeśli wjeżdżasz w rowerzystę autem to wtedy Ty jesteś winny? A gdyby On wjechał w bok auta, to wtedy rowerzysta winny?
Pierwszeństwo rowerzystów działa jak stary przepis pieszych, czyli jeśli jesteś na przejeździe to masz pierwszeństwo, a jak wjeżdżasz to nie.

Zazwyczaj to prawda, ale nie zawsze - jak pisałem w poprzednim komentarzu, skręcający w drogę poprzeczną, na której znajduje się przejazd dla rowerów, powinien ustąpić rowerzyście, nawet jeśli nie znajduje się on jeszcze na przejeździe.
Zgłoś
merkucio 2025-10-30, 14:11 3
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
TheDouchestOfBags 2025-10-30, 14:51
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
SSS2SSS 2025-10-30, 14:51 2
Zgłoś
mun66 2025-10-30, 15:44
Zgłoś
TheDouchestOfBags 2025-10-30, 17:18
SSS2SSS napisał/a:

Oddaj prawko

Przeczytaj (jeśli potrafisz) art. 27. 1a ustawy PORD.
Zgłoś
Sonal 2025-10-30, 17:38
Zgłoś
elim 2025-10-30, 18:22
Pedalarz zapomniał że nie jest pieszym i nie ma tak jak pieszy pierwszeństwa przed wjazdem na przejazd, widać tu że wtargnął na na niego tuż przed samochodem, powinien za to dostać mandat, sam jeżdżę dużo na rowerze, ale w takich przypadkach to zwalniam i upewniam się czy auto mnie na pewno przepuści
Zgłoś
Heliar 2025-10-30, 19:00
Zgłoś
Bul_od_bytu 2025-10-30, 19:16 1
Zgłoś
Testoviron123456 2025-10-30, 20:34
Sonal napisał/a:

Niema TAKIEGO przepis. Nie wymyślaj.
Przepis brzmi:
Art. 26, ust. 3. Kierującemu POJAZDEM zabrania się:_
Punkt 3) jazdy wzdłuż po drodze dla pieszych lub przejściu dla pieszych,
Czyli każdym pojazdem, w tym rowerem.
W tym samym przepisie jest zakaz wobec przejścia i chodnika. Ciekawe czemu ludzie to traktują tak wybiórczo o oczekują przeprowadzenia roweru tylko przez przejście, a już po chodniku nie.
Wg doniesień w tej sprawie Policja winnym uznała pedalarza.

jestes debilem przepisy jasno mówią że pedalarz ma ustapic pierszenstwa
Zgłoś
mop 2025-10-31, 2:06
Aż się zalogowałem po x czasie. Macie wyszukiwarki, AI, a nie umiecie sprawdzić?
Jak nie lubię rowerzystów i sam nie lubię jeździć (umiem), to prawnie wina leży po stronie samochodziarza - skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującemu rowerem (PoRD Art. 27 ust. 1a) .
Oczywiście rowerzysta kretyn bo nie ma instynktu samozachowawczego i jedzie zbyt szybko, nie zwalnia, nie zachowuje ostrożności, podejrzewam że cwaniak w stylu "miałem pierwszeństwo, a teraz mam złamaną nogę", ciemno ubrany na ciemnym rowerze i wydaje mi się że bez świateł. Mimo to z przepisów wina po stronie kierowcy.

Art. 27. o ruchu drogowym
Zachowanie kierującego przed i na przejeździe dla rowerzystów
1.
Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejazdu dla rowerów, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa kierującemu rowerem, hulajnogą elektryczną lub urządzeniem transportu osobistego oraz osobie poruszającej się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch, znajdującym się na przejeździe.
1a.
Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa kierującemu rowerem, hulajnogą elektryczną lub urządzeniem transportu osobistego oraz osobie poruszającej się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch, jadącym na wprost po jezdni, pasie ruchu dla rowerów, drodze dla pieszych i rowerów, drodze dla rowerów lub innej części drogi, którą zamierza opuścić.
2.
(uchylony)
3.
Kierujący pojazdem, przejeżdżając przez drogę dla pieszych i rowerów lub drogę dla rowerów, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującemu rowerem, hulajnogą elektryczną lub urządzeniem transportu osobistego oraz osobie poruszającej się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch.
Zgłoś
Sojuch 2025-10-31, 5:38 3
mop napisał/a:

Aż się zalogowałem po x czasie. Macie wyszukiwarki, AI, a nie umiecie sprawdzić?

Wyloguj się z powrotem i wróć jak nauczysz się czytać ze zrozumieniem, a na razie oddaj prawko
Zgłoś
krisek 2025-10-31, 6:28 1
Zgłoś
mop 2025-10-31, 13:45
@krisek, jak chcesz wiedzieć to nazywa się to fachowo halucynacjami AI. Robię w tym. Nie chodzi o to, aby w to wierzyć, tylko aby szybciej znaleźć informacje i później je ZWERYFIKOWAĆ. Tak się składa, że akt prawny wkleiłem z lexa.
Co do wypowiedzi policji, to wbrew pozorom w cale nie oznacza że taki jest stan prawny. Tym bardziej że mowa tam o "przejściu" co nie ma tu nic do rzeczy bo nie mówimy o pieszych. Istotny jest przejazd rowerowy. Ja na miejscu rowerzysty nie przyjąłbym mandatu i wtedy zobaczymy co sąd powie.

@Sojuch, a ty jesteś brzydki.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem