Obrona poczty w Gdańsku była jednym z pierwszych zbrojnych starć naszych rodaków przeciwko niemieckiej zarazie. Warto dodać że po kapitulacji pracownicy Poczty nie zostali uznani za żołnierzy i zostali przez szkopów rozstrzelani - temat mało sadystyczny ale warty przypomnienia - pierwszy temat, po tagach nie znalazłem.
"Znam tylko jeden naród który walczył o pocztę!"
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
zobaczyłem temat o ataku na pocztę i pod tym prawie 5 minutowy film. No napaliłem się, że zachowało się jakieś archiwalne nagranie tej potyczki...
@up jest tylko fragmencik ale zawsze
Jak ktoś jest zainteresowany to polecam ten film -
filmweb.pl/film/Wolne+miasto-1958-11761
Jest dostępny na Youtube. Ciekawe czemu nigdy nie widziałem go w TV?
stiw1500, nie widziales tego filmu dziwne jak go bardzo czesto widzialem na KINO POLSKA
W tamtych czasach poczta potrafiła się bronić, teraz po redukcji wojska (a prawie że zdemilitaryzowaniu) nie wiem czy niektóre jednostki wojskowe byłyby w stanie tak to zrobić
Masz piwo za Horytnicę!!!!
Pampers88 napisał/a:
"Znam tylko jeden naród który walczył o pocztę!"
A ja co najmniej 2. Ruscy się bili o każdy lokal pod Stalingradem.
konto usunięte
2014-01-09, 18:51
Chodziłem do technikum łączności w budynku Poczty Polskiej.
Nauczyciele jak i dyrekcja przykładali wiele uwagi do obchodów tych dni.
Pod pomnikiem zawsze paliły się znicze a podczas obchodów cała szkoła śpiewała Hymn Polski.
konto usunięte
2014-01-09, 18:53
Również ciekawy zespół + fajnie zmontowany filmik z filmu "Wolne miasto"
konto usunięte
2014-01-09, 18:56
Radeghost napisał/a:
Neonaziści z Horytnicy
Albo jesteś trolem, albo debilem.
@up w zasadzie i jednym i drugim
wam też się filmik tak długo buforuje?
Radeghost skoro tak głośno umiesz szczekać, że to neonaziści to udowodnij, w której ze swoich piosenek propagują narodowy socjalizm bądź nawiązują do ideologii hitlerowskiej w jakikolwiek sposób.