Każdy prawdziwy sadol bez zimnego piwa się nie obędzie. Niestety najczęściej jest to napój piwo-podobny na bazie spirytusu produkowany przez Kompanie Piwowarską lub Grupę Żywiec. A dlaczego by nie spróbować prawdziwego piwa?
Polskie browarnictwo jest ostatnio prężnie rozwijającym się rynkiem, w szczególności w kwestii małych browarów. Browary regionalne już dziś przedstawiają szeroką ofertę piw i to nie tylko zwykłych "jasnych, pełnych". Polacy robią eksperymenty w kwestii słodów jak i stylów piwa. Poniżej kilka przykładów:
1.
Browar Pinta
2.
AleBrowar
3.
Browar Krajan
Dokładniejsze informacje o poszczególnych piwach (styl warzenia, użyte słody) możecie odnaleźć na podlinkowanych stronach.
Więcej ciekawych przykładów piw na stronie
Piwa Regionalne
Na zdrowie sadole!
Proponuję Karkonosza lub Polickę spróbować
Piwa regionalne są naprawdę świetne ale ludzie są przyzwyczajeni do siurków marki Tyskie czy Lech i nie znają smaku prawdziwego piwa.
Konto usunięte
2013-02-04, 18:03
za Krajana piwko leci :d Armagedon zajebiste piwo
Konto usunięte
2013-02-04, 18:06
A tu jeszcze parę przykładów:
4. Browar Kormoran
5. Browar Ciechan (dość znany, ale warto wspomnieć)
6. Browar Fortuna
Jako lokalny patriota dodam jeszcze:
7. Browar Racibórz
Konto usunięte
2013-02-04, 18:26
ja polecam Kormorana, Krzepkie, Śliwkę w piwie... zajebiste piwka mazurskie, szczególnie dobrze smakują wieczorem w porcie :p
Konto usunięte
2013-02-04, 19:03
Ja osobiście polecam Miłosław Pszeniczne i Pilzner oraz Fortunę Czarną.
No i Ciechan Miodowy też niczego sobie.
I tak:
- po pracy najlepsze jest piwo typu Pilzner (każde, za wyjątkiem piw z koncernów piwowarskich - jebie gazem na kilometr), polecam niemieckiego Paulaner'a lub czeskie pilsy;
- w piątkowy czy sobotni wieczór do filmu lub we dwoje najlepsze są piwa pszeniczne (oczywiście każde, za wyjątkiem koncernowych szczochów - wiadomo dlaczego

);
- na wszelkiego typu imprezy polecam piwa niepasteryzowane lub niefiltrowane - nie odbija ci się potem tak często (jak po koncernowych) lub wcale - tutaj prym wiedzie Piwo Żywe z browaru AMBER, Paulaner lub Kormoran Orkiszowy.
Pozdrawiam
PyskatySk🤬iel napisał/a:
Jako lokalny patriota dodam jeszcze:
7. Browar Racibórz
Nie tak dawno piłem to coś i szczerze powiem że do wyrobów Raciborskiego browaru z lat 80tych ubiegłego stulecia to to się nie umywa, co potwierdzi Ci każdy mieszkaniec Raciborza który to pamięta.
To raz
A dwa, Raciborski browar miał jedno z najlepszych marcowych od 15 do 17 wieku.
Konto usunięte
2013-02-04, 19:25
szkoda ze regionalne piwa maja słaba dystrybucje i w nie kazdym sklepie sie je dostanie
Gniewosz ciemny, dziękuję, dobranoc.
a ja polecam wódkę czystą
Cóż, nie pijam piwa, bo nie ma w okolicy żadnego małego browaru (albo nie jestem tym wystarczająco zainteresowany), a szajs który można dostać w sklepach przyprawia mnie o ból brzucha jedynie. Póki co w swoim krótkim życiu miałem przyjemność pić tylko jedno dobre piwo - na Litwie. Wilnus czy coś w ten dekiel. Było po prostu pyszne, samo wchodziło, pachniało chmielem - ten zresztą wg. składu zawierało. Będę miał okazję to popróbuję takich regionalnych. Temat świetny dla smakoszy.
W żabce można znaleźć niektóre piwa, a przynajmniej te z browaru amber;)
Nie polecam Browaru Fortuna, pracowałem tam jakiś czas. Od pewnego czasu powstaje tam "masówka", może nie na skale Kompanii czy Żywca, ale używają koncentratów i spirytusu.
No, dobra, ja bym se z chęcią wypił prawdziwe piwo, w sklepach zawsze poszukuję piw regionalnych, no, ale k🤬a, zauważcie jaki jest dostęp do nich. To ja muszę szukać ich, a znajdują mnie tylko typowe komercyjne piwa. Ide po zakupy dajmy na to do takiej biedry, to nie dostanę takich, tylko komerche i muszę pić, bo nie mam wyboru. Teraz się pojawiło "Zagłoba" w biedrze, to się nadaje ?