Felieton wygłosił o 7:50 ( wczoraj dzień matury z polskeigo! ) Tomasz Olbratowski. Jego typowania się sprawdziły

Opis pod filmem.
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Połowa lektur jest nudna, napisana po staropolsku (czego nienawidzę czytać, jednak cenię ze względów historycznych). I większość lektur była napisana pod wpływem używek - przykład Mickiewicz, albo "Tango" pana Mrozka. Masakra.
konto usunięte
2014-05-06, 16:40
@snik0
To, że przeczytałeś 1 książkę i skończyłeś studia, to świadczy tylko o tym, że studia są na poziomie szamba, a nie o twojej wielkiej zajebistości.
Mój dziadek ze strony matki był wychowany jeszcze w czasach, gdzie łacina była językiem obowiązkowym, jak obecnie angielski. Znajomość literatury i historii - bez względu na wcześniejszą i późniejszą edukację - była wpajana w domu. Na wyrywki pamiętał większość dzieł polskich, jaki i klasycznej literatury światowej. A był inżynierem.
I tym się cechował inteligencja. I to nie był powód do dumy, ale poczucie przyzwoitości. Wstyd było komukolwiek przyznać się, że przeczytał 1 książkę. Tym charakteryzował się plebs.
Lektury obowiązkowe,zwłaszcza do matury podstawowej to w dużej mierze książki patriotyczne, pompatyczne i w dużej mierze przez to nudne. Ale jeśli pomyślimy o maturze rozszerzonej, np "Dżuma" Alberta Camusa, albo "Zbrodnia i Kara" Fiodora Dostojewskiego, są to tytuły godne polecenia. Po za maturą, Anna Karenina, Tołstoja również bardzo interesująca,mógłbym wymienić sporo tytułów, ale to nie jest literatura dla półgłówków...
konto usunięte
2014-05-06, 16:50
Elver ,,Zbrodnia i kara" i ,,Dżuma" były u mnie przerabiane na podstawie. I pisze się ,,poza", ale to chyba rada nie dla półgłówków...
konto usunięte
2014-05-06, 17:01
konto usunięte
2014-05-06, 17:02
T0B1
2014-05-06, 17:12
podpis użytkownika
"A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają"
W życiu przeczytałem dwie książki:)
konto usunięte
2014-05-06, 17:27
konto usunięte
2014-05-06, 17:42
@Gordon jak jesteś na socjologii lub innych humanistycznych studiach, które produkują nic innego jak bezrobotnych to w sumie masz racje czytajcie Potopy i inne "piękne opowieści". Wpadnij sobie na studia bazujące na matematyce to wszystko odszczekasz i uwierz mi - znam niejeden wielki mózg a mimo to i tak nie idzie się wyrobić z materiałem nie mówiąc już o takich frykasach jak czas wolny czyli np. twoje czytanie książek.
konto usunięte
2014-05-06, 17:55
konto usunięte
2014-05-06, 18:24
Cytat:
jakoś zdałem maturę
No i właśnie w normalnej sytuacji takie osoby (ja również, bo większości nie przeczytałem) nie powinny zdać matury.
konto usunięte
2014-05-06, 18:42
wodzu11 napisał/a:
@up Andrea
Ale głupoty ;/
wodzu11, jesteśmy w tym samym wieku i mieszkam po sąsiedzku:)
szanuje Twoje zdanie, ale mam zupełnie inne.

To, że czegoś nie rozumiesz, wcale nie znaczy że jest to głupie, także więcej szacunku do cudzej opinii.
Byłam na wielu kursach i szkoleniach, wiem o czym mówię. To, że ktoś przeczytał dwie książki to nie jest powód do dumy, wiec nie wiem czy sie chwalisz, czy żalisz?