mój ojciec był leśniczym i zawsze nam powtarzał, że chrabąszcze to j🤬e szkodniki, bo op🤬lają drzewa z liści. kupował nam nawet paletki w maju, żebyśmy z bratem nap🤬lali tę szarańczę
wychowani w nienawiści do chrabąszczy!

chrabąszcze pożerają również komary. W mojej okolicy lata tego strasznie dużo ale jakość drzewom nie szkodziły.

Dymekx napisał/a:
chrabąszcze pożerają również komary. W mojej okolicy lata tego strasznie dużo ale jakość drzewom nie szkodziły.
gówno prawda, otóż:
Chrabąszcz żywi się liśćmi różnych drzew liściastych (drzewa owocowe, wierzby, brzozy, buki, dęby i inne), a jego larwy są typowymi polifagami żerują na korzeniach roślin zielnych, krzewów i drzew; mogą uszkadzać system korzeniowy młodych roślin, w burakach i bulwach ziemniaka wygryzają dziury; z punktu widzenia człowieka są szkodnikami szkółek, upraw oraz trawników. Najmniej szkodliwe są larwy w pierwszym i drugim stadium L1 i L2 (pierwsza i druga wylinka), żywią się głównie butwiejącymi resztkami roślinnymi i korzeniami, dopiero w ostatnim stadium L3 (trzecia wylinka) podgryzają żywe rośliny.
@up
Dzisiaj dowiedziałem się więcej o chrabąszczach niż przez wszystkie lata swojej edukacji.
DZIĘKI
PS. Mówię prawdę Sadistic bawi i uczy.
Dzisiaj dowiedziałem się więcej o chrabąszczach niż przez wszystkie lata swojej edukacji.
DZIĘKI
PS. Mówię prawdę Sadistic bawi i uczy.

Chrabąszcze na propsie, j🤬 tych co za plecami hodują ptaszniki. [piwo]

Tocha1991 - cieszę się, że miałam okazję przybliżyć sadolom troszeczkę entomologii
pamiętajcie - śmierć chrabąszczom!

Kojarzy mi się z walką Burneika vs Najman,ale co ja tam mogę wiedzieć.

ryhuskaua napisał/a:
Nie wyszło Ci.Kojarzy mi się z walką Burneika vs Najman,ale co ja tam mogę wiedzieć.