Większość osób patrzy na takie sprawy ze swojego prostego pkt widzenia nie zastanawiając się nad konsekwencjami/skutkami pewnych zajść...
Wyjaśnijmy to na podstawie czystej energii. Załóżmy, że wynalazłem silnik napędzany pieczywem tostowym. Na jednym chlebie możemy przejechać 10 000 km i do tego mamy ciepłe grzanki.
I teraz konsekwencje takiego wynalazku:
- Pojęcie ekonomii jako nauki załamuje się
- Państwa grupy OPEC i inne których gospodarka opiera się na eksporcie ropy z dnia na dzień bankrutują. Biorąc pod uwagę, że ropa pochodzi głównie od brudasów z bliskiego wschodu powstaje wysokie ryzyko globalnej wojny.
- Takie czyste i nieskończone praktycznie źródło energii wykorzystywane byłoby nie tylko do aut, ale też do ogrzewania domów, oświetlania dróg i podgrzewania chodników przed pałacem prezydenckim. Znaczy to tyle, że upadają branże energetyczna, wydobywcza i dystrybucja paliw.
- Dochodzi do spirali kryzysu który sprowadza nas do barteru. Inflacja nie galopuje, nie pędzi, nie ma nawet pojęcia tępa jej wzrostu. Jeżeli opisane wyżej sektory upadają prace traci 15-20% społeczeństwa w ciągu roku. Wiąże się to ze spadkiem wpływów podatkowych oraz dramatycznym obniżeniem konsumpcji co powoduje kolejną falę zwolnień tym razem w handlu i usługach. W ciągu 24 miesięcy od wprowadzenia tego genialnego wynalazku państwa nie mają już pieniędzy na budżetówkę. Cięcia w służbie zdrowia zubożają społeczeństwo, cięcia w SP i policji prowadzą do anarchii - nie mam pracy, nie mam co jeść, ale nie ma policji, więc kradnę i zabijam.
O ile w polsce tego tak nie było czuć, to w USA w 2009 roku nastroje społeczne były depresyjne, to wyobraźcie sobie co by się działo w takiej sytuacji?
Ogniska wojen wybuchałyby wszędzie. Cywilizacja białego człowieka nie różniła by się niczym od tego co mamy teraz na czarnym kontynencie.
Dodatkowo wzrost ekstremizmów religijnych...
Dotykam tylko wierzchołka góry lodowej i nie wymyślał bo utrzymuje się z gry na rynkach finansowych więc swoje wiem
Więc jeżeli Czarny Barak powiedziałby, że nie jesteśmy sami do opisanego powyżej(bo przecież na bank mają wy*#@ane w kosmos źródło nieskończonej energii skoro są setki tysięcy lat w rozwoju przed nami) to załamuje się doktryna religii większości żyjących ludzi...
Jeżeli ktoś to przeczytał, powinien dojść do słusznego wniosku, że taki wynalazek/taka wizyta obcych, byłby największym aktem terroryzmu, silniejszym niż jakakolwiek bomba atomowa...