Główna Poczekalnia (5) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Postaw kawę Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 13:56
Oto dlaczego warto zainwestować w kamerkę samochodową.
Bez nagrania kierowca byłby bez szans.

Autor materiału napisał:

“Pieszy nie zawsze ma pierwszeństwo. Według policji i prokuratora to ja byłem sprawcą. Dopiero po 2 latach, 2 instancjach i 8 rozprawach zostałem w pełni uniewinniony, a za sprawcę uznano pieszą. Biegły wykazał, że nie tylko wbiegła prosto pod koła, ale nie zachowała ostrożności i nie rozglądnęła się przed wejściem na pasy. Gdyby nie kamera bez wątpienia to ja byłbym sprawcą wypadku.”

Zgłoś
waisu88 2020-01-20, 7:37
Jak kierowca dojechał do przejscia to 1 kobieta była jeszcze na przejsciu. Poza tym nie zachował nalezytej ostrożności.
Zgłoś
Wiewór 2020-01-20, 7:55
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
MrFalken 2020-01-20, 10:54
Nie wiem kto i z czego cię uniewinnił... To, że baba wbiega na przejście to jedno, ale ty nie zachowałeś się zgodnie z przepisami i nie zwolniłeś przed przejściem. Nawet gdyby wyszła normalną prędkością, to byś ją skasował. Oczywiście większość z nas tak jeździ i pewnie 90% z nas by tą głupią babę potrąciła, ale jak się zastanawiasz dlaczego ci przybili winę w pierwszych instancjach, to masz odpowiedź - nie zachowałeś szczególnej ostrożności zbliżając się do przejścia. Bo ten przepis istnieje dlatego, że jasnym jest, iż spora część pieszych to cymbały, a prawo musi chronić również cymbała. Gdyby tak nie było, pis nie miałby wyborców.
Zgłoś
gabriel0 2020-01-20, 12:23
@up jak by weszła z normalną prędkością to by nie zdążyła gościowi prawego lusterka urwać. A tak, zdążyła się zatrzymać i zatańczyć makarenę.

Chociaż w sumie, zas się podszkolić z kontolowanego uderzenia i wskakiwać pod samochody.
Zgłoś
~Henryk_Sprężyna 2020-01-20, 12:52 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2020-01-20, 13:06
Miał hamować, a w razie potrzeby zatrzymać się jak na stopie, dopóki pierwsza osoba nie zeszła z przejścia, bo widać gołym okiem, że z tą prędkością wjechałby wcześniej za linię zatrzymania. Kierowca jest tu winny bezdyskusyjnie, choć widać oczywiście, że było to nieumyślne. Wskazówka... właśnie po to jest kryterium nieumyślności, żeby łagodzić karę, a nie jej unikać "bo przepraszam, nie chciałem".

Aha, wszystkim "znawcom" pord w kwestii "czy kierowca musi czekać, aż pieszy zejdzie z pasów" polecam często przytaczany na salach sądowych przykład osoby niewidomej. Zadajcie tu sobie proszę pytanie, czy np. na 5-pasmowej ulicy nie spanikuje osoba taka, obok której ruszy z odpowiednim dźwiękiem właściciel V8 z paraolimpijskim logo na masce. Dodajcie do tego setki innych hipotetycznych sytuacji, do których należy też wejście na zebrę innego, gorzej widocznego pieszego i wyciągnijcie wnioski.
Zgłoś
jakuzapk 2020-01-20, 13:41
Caramon napisał/a:

Miał hamować, a w razie potrzeby zatrzymać się jak na stopie, dopóki pierwsza osoba nie zeszła z przejścia

artykuł proszę który do tego zobowiązuje.

Caramon napisał/a:

Kierowca jest tu winny bezdyskusyjnie, choć widać oczywiście, że było to nieumyślne. Wskazówka... właśnie po to jest kryterium nieumyślności, żeby łagodzić karę, a nie jej unikać "bo przepraszam, nie chciałem".
.

nie rozumiem dlaczego tak piszesz, jest wyrok sądu zgodny z polskim ustawodawstem.

AUTOR- jeśli mogę Cię prosić podrzuć uzasadnienie wyroku bo zakładam że takowy masz, napewno będzie tam odniesienie do odpowiednich artykułów .
Zgłoś
Yarokot 2020-01-20, 13:41
Zgłoś
darlon 2020-01-20, 13:57
Tak, to była Twoja wina
Zgłoś
nano50 2020-01-20, 14:16 2
Zgłoś
konto usunięte 2020-01-20, 19:13
Zgłoś
jazeck 2020-01-20, 19:41
Zgłoś
jakuzapk 2020-01-20, 22:30 1
Zgłoś
dhany 2020-01-22, 19:27
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem