Jak kierowca dojechał do przejscia to 1 kobieta była jeszcze na przejsciu. Poza tym nie zachował nalezytej ostrożności.
Nie wiem kto i z czego cię uniewinnił... To, że baba wbiega na przejście to jedno, ale ty nie zachowałeś się zgodnie z przepisami i nie zwolniłeś przed przejściem. Nawet gdyby wyszła normalną prędkością, to byś ją skasował. Oczywiście większość z nas tak jeździ i pewnie 90% z nas by tą głupią babę potrąciła, ale jak się zastanawiasz dlaczego ci przybili winę w pierwszych instancjach, to masz odpowiedź - nie zachowałeś szczególnej ostrożności zbliżając się do przejścia. Bo ten przepis istnieje dlatego, że jasnym jest, iż spora część pieszych to cymbały, a prawo musi chronić również cymbała. Gdyby tak nie było, pis nie miałby wyborców.
@up jak by weszła z normalną prędkością to by nie zdążyła gościowi prawego lusterka urwać. A tak, zdążyła się zatrzymać i zatańczyć makarenę.
Chociaż w sumie, zas się podszkolić z kontolowanego uderzenia i wskakiwać pod samochody.
konto usunięte
2020-01-20, 13:06
Miał hamować, a w razie potrzeby zatrzymać się jak na stopie, dopóki pierwsza osoba nie zeszła z przejścia, bo widać gołym okiem, że z tą prędkością wjechałby wcześniej za linię zatrzymania. Kierowca jest tu winny bezdyskusyjnie, choć widać oczywiście, że było to nieumyślne. Wskazówka... właśnie po to jest kryterium nieumyślności, żeby łagodzić karę, a nie jej unikać "bo przepraszam, nie chciałem".
Aha, wszystkim "znawcom" pord w kwestii "czy kierowca musi czekać, aż pieszy zejdzie z pasów" polecam często przytaczany na salach sądowych przykład osoby niewidomej. Zadajcie tu sobie proszę pytanie, czy np. na 5-pasmowej ulicy nie spanikuje osoba taka, obok której ruszy z odpowiednim dźwiękiem właściciel V8 z paraolimpijskim logo na masce. Dodajcie do tego setki innych hipotetycznych sytuacji, do których należy też wejście na zebrę innego, gorzej widocznego pieszego i wyciągnijcie wnioski.
Caramon napisał/a:
Miał hamować, a w razie potrzeby zatrzymać się jak na stopie, dopóki pierwsza osoba nie zeszła z przejścia
artykuł proszę który do tego zobowiązuje.
Caramon napisał/a:
Kierowca jest tu winny bezdyskusyjnie, choć widać oczywiście, że było to nieumyślne. Wskazówka... właśnie po to jest kryterium nieumyślności, żeby łagodzić karę, a nie jej unikać "bo przepraszam, nie chciałem".
.
nie rozumiem dlaczego tak piszesz, jest wyrok sądu zgodny z polskim ustawodawstem.
AUTOR- jeśli mogę Cię prosić podrzuć uzasadnienie wyroku bo zakładam że takowy masz, napewno będzie tam odniesienie do odpowiednich artykułów .