Proponuję każdemu uchodźcy chcącemu osiedlić się na terenie Polski nakazać przeczytanie Wiedźmina, ze względu na:
Cytat:
- Pan Bonhart - powiedział Vilgefortz, masując palce - wciąż, jak widzę, ma kłopoty ze zrozumieniem obowiązków gościa. Raczy pan zapamiętać: będąc w gościnie, nie niszczy się mebli i dzieł sztuki, nie kradnie drobnych przedmiotów, nie zanieczyszcza dywanów i miejsc trudno dostępnych. Nie gw🤬ci się i nie bije innych gości. To ostatnie przynajmniej dopóty, dopóki nie skończy gw🤬cić i bić gospodarz, dopóki nie da znaku, że już bić i gw🤬cić można.
N................h
2016-02-14, 17:46
Wiedźmin powinien być w kanonie lektur, jeśli nie w 3 gimnazjum to przynajmniej w liceum. Według niektórych wadą jest to, że czasem znajdą się tam przekleństwa. Nie oszukujmy się przecież, dzieciarnia zna więcej przekleństw niż nam się wydaje, a książki są wartościowe i przyjemne w czytaniu.
Norah napisał/a:
Wiedźmin powinien być w kanonie lektur
A puknij Ty się w czółko...
podpis użytkownika
Przybyłem, zobaczyłem i oczom nie wierzę.
P................a
2016-02-14, 17:55
ode mnie znaku na pewno by nie dostali
D................7
2016-02-14, 17:57
W kanonie lektur... to dorzućmy jeszcze Kaczora Donalda może.
to, że wiedźmun jest fajną książką nie oznacza, że jego miejsce jest w kanonie lektur.
J................d
2016-02-14, 18:02
Czemu miałoby nie być wieśka w kanonie lektur? Przecież teraz 3/4 z nich to p🤬lone bzdury.
Oni mają uznają tylko jedną lekturę
w................r
2016-02-14, 18:24
Bonhart to moja ulubiona postac
G................D
2016-02-14, 18:26
najlepsza scena całej sagi,to scena z dziadkiem kanibalem co najpierw chciał jeść a potem dupczyć
C................a
2016-02-14, 18:59
Lepszy wiedźmin w kanonie lektur niż harry potter prawda?
Oczywiście najlepiej, gdyby nie było żadnej z tych książek, no ale jeśli już wybierać...
D................7
2016-02-14, 19:08
Czemu lepszy? Równie na miejscu- jak słoik w dupie

. A czy lepszy w dupie słoik po dżemie czy po koncentracie pomidorowym... to już naprawdę bez znaczenia.
C................a
2016-02-14, 19:12
Czy ja wiem... Polska "produkcja", a i nawiązania do historii by się znalazło. No i większość bohaterów dojrzała, przeżywająca życiowe, poważne problemy, filozoficzne rozważania natury zła... Cóż, więcej w tym wartości niż w kolejnej pierwszej z brzegu opowiastce, której bohaterami jest grupa uzdolnionych nastolatków. Tego drugiego mamy aż za dużo w literaturze, teraz wszystko co się sprzedaje na tym mniej-więcej polega.
D................7
2016-02-14, 19:17
Jak mówisz o grupie docelowej 7-12 lat to może i tak, nie wiem, słabo orientuję się w literaturze dziecięcej.
Wiedźmun to czytadło. Może i miejscami zabawne ale czytadełko dla licealistów mniej więcej. Kanon obowiązkowych lektur szkolnych to jednak miejsce na innego typu literaturę.
C................a
2016-02-14, 20:20
Z ostatnim zdaniem się zgadzam, polemizowałam tylko ze zrównywaniem wiedźmina z harrym potterem. Luzik arbuzik.
Wiesiek w kanonie? To może dorzućmy Diunę - polityka i religia też jest, wymiar nieco szerszy. Tak ujmując po zalanej płyciźnie weekendowej.
podpis użytkownika
"Uczeni wyliczyli, że jest tylko jedna szansa na milion, by zaistniało coś tak całkowicie absurdalnego. Jednak magowie obliczyli, że szanse jedna na milion sprawdzają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć." T. Pratchett