Główna Poczekalnia (1) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 17:46
BambiPMT 2025-10-16, 14:33 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
safriduo 2025-10-16, 15:03
TwójCzarnyPan napisał/a:

Właśnie to na filmie takie jest. W kolumnie kierownicy jest tylko czujnik pozycji, a komputer decyduje jak bardzo skręcić koła w zależności od warunków jazdy. I pytanie, co się stanie, jak będzie awaria? Koła pozostaną w tej samej pozycji aż się roz🤬biesz? A może same się skręcą lub wyprostują?
Nigdy w życiu takiego czegoś nie kupię bo serwisuję elektronikę i wiem, że to kwestia czasu, aż coś się z🤬bie.

o ile mi wiadomo , a raczej nic się nie zmieniło , to układ kierowniczy jak i hamulcowy ma bezpośrednie mechaniczne połączenie i nie może być sterowany wyłącznie elektronie . Właśnie dla bezpieczeństwa.
Zgłoś
staachujones 2025-10-16, 15:09 4
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
ogmajk 2025-10-16, 15:21 3
krokodyl_Hans napisał/a:

Kiedyś w Punto 2 padło mi wspomaganie. Kupiłem silniczek i wedle instrukcji z forum zabrałem się za wymianę. Jak na Fiata czyli tanie budżetowe autko, wszystko siedziało sztywno i dobrze namęczyłem się aby wymienić silnik, który siedział z boku kolumny kierowniczej.

a ja jechałem na rowerze, potem pojechałem do biedronki i ogólnie jest spoko
Zgłoś
knd1987 2025-10-16, 15:56
pSTANLEY napisał/a:

No dobra, który się odważy spróbować urwać kierownicę w swoim samochodzie europejskiej marki? Mam dziwne wrażenie że niejedna by skończyła tak jak ta z omody. Poza tym co to za test, ktoś tak robi z kierownicą żeby miała wytrzymać takie szarpanie? Chciałby zobaczyć porównanie z wytrzymałością z innymi markami bo inaczej taki test niewiele mówi.

Chłopie w prawidłowo złożonym rowerze nie urwiesz w ten sposób kierownicy.
To ma wytrzymać więcej, niż Pudzian ma siły w rękach.
Tak samo projektuje się mosty, żeby wytrzymywaly kilkukrotnie więcej niż w najgorszym scenariuszu przerzutu kolumny czołgów przez most na lawetach.
Zgłoś
Sidyk 2025-10-16, 16:10 2
safriduo napisał/a:

o ile mi wiadomo , a raczej nic się nie zmieniło , to układ kierowniczy jak i hamulcowy ma bezpośrednie mechaniczne połączenie i nie może być sterowany wyłącznie elektronie . Właśnie dla bezpieczeństwa.

No właśnie układ steering by wire nie ma kolumny mechaniczno-fizycznie przymocowanej do układu kierującego.

Zgłoś
Pietrushka 2025-10-16, 16:16 3
Zgłoś
trawa 2025-10-16, 16:20 1
Zgłoś
oburpik 2025-10-16, 16:45
StaryElmo napisał/a:

Nic się nie stanie i właśnie to powiedziałem w komentarzu, do którego się odniosłeś.
Audi, VW, Mercedes... Nie ma opcji, żebyś zerwał cztery gwinty fi 8mm, gdzie dodatkowo konstrukcja kolumny ma kliny, które dodatkowo trzymają ją z nadwoziem.

Tak było nie zmyślam xD
Zgłoś
mesjans 2025-10-16, 16:53 1
No co, w F1 też się wyjmuje i to lżej
Zgłoś
TwójCzarnyPan 2025-10-16, 17:37 1
Zgłoś
Sidyk 2025-10-16, 17:57
mesjans napisał/a:

No co, w F1 też się wyjmuje i to lżej

Tyle że w F1 wyciągasz samą kierownicę/obręcz a nie pół kolumny xD
Zgłoś
Tweed 2025-10-16, 18:10 1
Tak trochę off topic - nie wiem co ta dwójka deb-ili robiła z tymi autami na filmiku, gdzie jest też test Skody, ale poraża bezmyślność i marnotrawstwo jakiego się dopuścili - auta, które zapewne otrzymali/kupili nowe, są poobijane i niszczone, w imię czego - wyświetleń? Chiński szmelc czy nie, to jednak drażni, że dewastują te auta dla poklasku - zachciało się sławy jak Top Gear.
Zgłoś
CzerstWybut 2025-10-16, 18:53
Zgłoś
JoSeed 2025-10-16, 18:54
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem