👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
29 minut temu

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
gacek89 napisał/a:
Widać zajebistą różnicę pomiędzy zarobkami szaraków a takich lekarzy, prawników, górników, tych ćwoków z rządówki...z drugiej strony każdy z nas mógł pierdyknąć się w łeb mając 15 lat i wybrać jeden z zawodów wyżej wymienionych, są też przecież inne równie dobrze płatne.
Tylko że patrząc z perspektywy czasu - kiedyś, 50, 100, 150 lat temu zarówno górnik jak i lekarz i prawnik zarabiali relatywnie podobnie co robotnik w fabryce, byl to zawód jak każdy inny, tylko będąc właścicielem dużego majątku (np. fabryki, wielkiego areału rolniczego) można było zarobić lepiej. Albo pracując dłużej. Skąd nagle się wzięło, że górnik ma zarabiać 2 razy więcej, mieć trzynastki, Barbórkowe, emeryturę po 15 latach pracy? Czy on pracuje 60, 72, 80 godziny w tygodniu że zarabia 2 razy tyle co ktoś pracujący godzin 40? Dlaczego lekarz zarabia 3 razy więcej? Skąd niebotyczne zarobki notariuszy, prawników, samorządowców? Na te pytania musimy sobie odpowiedzieć...
Tak poczytałem wasze wypowiedzi i nasuwa się pytanie do tych co tak bardzo chcą aby w naszym kraju się zmieniło. Dlaczego nie zaczniecie działać, nie skrzykniecie się na jakimś forum czy "fanpejdżu na fejsie" ? Przez taki portal jak Sadistic przewija się dziennie dużo ludzi w każdym zawodzie. Cała masa specjalistów w różnych dziedzinach. Ludzie znający się na prawie byli by bardzo pomocni w dostaniu się do tych darmozjadów z ulicy Wiejskiej, a inni specjaliści mogli by wymyślić plan na zmiany w tym kraju. Sam mam 18 lat i nie mam wystarczającej wiedzy żeby jakoś zacząć działać, ale jak to mówią "w kupie siła". Cyt. od cioci Wiki "Demokracja (stgr. δημοκρατία demokratia "rządy ludu"" W naszym demokratycznym państwie to my mamy prawa do wyborów itp. Mamy też prawo wnieść jakiś postulat do sejmu o zmiany w państwie. Tak jak było z ACTA, ludzie wyszli na ulice i pokazali ze tego nie chcą. Teraz nadchodzi czas żeby pokazać, że czegoś chcemy, że chcemy zmian które dadzą nam lepsze życie.
Jest też druga opcja, usunąć się na bok, wyjechać z kraju i żyć za granicą.
Jest też druga opcja, usunąć się na bok, wyjechać z kraju i żyć za granicą.

Ale tu mamy Polskę, a nie Holandię. Lecimy praktycznie od 0.
Od 1990 płace wzrosły 31x (ceny 13x).
Ja tam bym się cieszył, że zarabiamy tylko 3x niej niż w Holandii (według mediany różnica jest tylko 3x)
A tutaj macie taką fajna mapkę, na której widać, że inne państwa są nie tylko na zachód od Polski:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_in_Europe_by_monthly_average_wage
tutaj akurat po średnich
Jak myślicie, że przyjdzie ktoś kto powie:
Spoko, robimy rewolucje, od jutra każdy zarabia jak w Holandii, ceny jak w Holandii, kasę już dodrukowałem to chyba sie szybko nie doczekacie

Od 1990 płace wzrosły 31x (ceny 13x).
Ja tam bym się cieszył, że zarabiamy tylko 3x niej niż w Holandii (według mediany różnica jest tylko 3x)
A tutaj macie taką fajna mapkę, na której widać, że inne państwa są nie tylko na zachód od Polski:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_in_Europe_by_monthly_average_wage
tutaj akurat po średnich
Jak myślicie, że przyjdzie ktoś kto powie:
Spoko, robimy rewolucje, od jutra każdy zarabia jak w Holandii, ceny jak w Holandii, kasę już dodrukowałem to chyba sie szybko nie doczekacie

Zakład w którym pracuje należał do skarbu państwa pod koniec ubiegłego roku został sprzedany za około 230mil/zł. Niby wszystko oki pomijając fakt że rocznie przynosił zysku zależnie od roku od 120mil do 180mil bywało gdy metal który produkuje był w dobrej cenie. Na chłopski rozum wystarczyło by wziąć kredyt pod zastaw co też uczynił w jakiejś części nowy właściciel. Tylko pytanie czy tak byle komu by sprzedali. Jesteśmy traktowani jak bydło a kraj jak prywatny folwark którym się zarządza według własnego uznania. Żeby zarabiać trzeba mieć prace i stanowisko co jest bardzo rzadkie bez poparcia lub znajomości.

@bloodwar
nie porownuj korwina do kaczynskiego czy tuska. ci dwaj od 20 lat za kazdej kadencji siedza w rzadzie i oddaja glosy te same co reszta sejmu. w wywiadach sypia tylko ogolnikami. za to korwin od 20 lat powtarza to samo, zawsze ma rzeczowa odpowiedz, a nie tylko: "liczy sie dobro naszych dzieci". a bedac poslem przez rok mial ciekawe inicjatywy(no ale rzad padl i tuski z pawlakami i walesami zrobili nocna zmiane. zreszta jak jkm okaze sie rzeczywiscie takim swirem jak wielu ludzi mysli, to tak czy siak wszyscy wyjda na ulice:P
i jest tez inna alternatywa: skoro prawo jest bezprawiem, musimy jako spoleczenstwo je olac. robmy na czarno, dogadujmy sie bez placenia podatkow, kradnijmy korporacjom( nie prywatnym ludziom. bieda nie upowaznia do okradania biednych czy bicia/mordowania itd niewinnych) czyli na pierwszy cel kerfury, lidle, sieciowe stacje paliw(ale nigdy male sasiedzkie przedsiebiorstwa). za kurewstwo mozna placic kurewstew i nie ma co sie przejmowac. i im wiecej osob bedzie tak robilo tym szybciej beda musieli cos z tym zrobic, a aresztowac wszystkich nie moga. tym bardziej jakby ludzi ze sluzb porzadkowych przekonac jak jest. tylko tam to najczesciej jelopow biora i w sumie nic dziwnego:/ im glupszy tym posluszniejszy.
nie porownuj korwina do kaczynskiego czy tuska. ci dwaj od 20 lat za kazdej kadencji siedza w rzadzie i oddaja glosy te same co reszta sejmu. w wywiadach sypia tylko ogolnikami. za to korwin od 20 lat powtarza to samo, zawsze ma rzeczowa odpowiedz, a nie tylko: "liczy sie dobro naszych dzieci". a bedac poslem przez rok mial ciekawe inicjatywy(no ale rzad padl i tuski z pawlakami i walesami zrobili nocna zmiane. zreszta jak jkm okaze sie rzeczywiscie takim swirem jak wielu ludzi mysli, to tak czy siak wszyscy wyjda na ulice:P
i jest tez inna alternatywa: skoro prawo jest bezprawiem, musimy jako spoleczenstwo je olac. robmy na czarno, dogadujmy sie bez placenia podatkow, kradnijmy korporacjom( nie prywatnym ludziom. bieda nie upowaznia do okradania biednych czy bicia/mordowania itd niewinnych) czyli na pierwszy cel kerfury, lidle, sieciowe stacje paliw(ale nigdy male sasiedzkie przedsiebiorstwa). za kurewstwo mozna placic kurewstew i nie ma co sie przejmowac. i im wiecej osob bedzie tak robilo tym szybciej beda musieli cos z tym zrobic, a aresztowac wszystkich nie moga. tym bardziej jakby ludzi ze sluzb porzadkowych przekonac jak jest. tylko tam to najczesciej jelopow biora i w sumie nic dziwnego:/ im glupszy tym posluszniejszy.

Przeciętne wynagrodzenie jest brane tylko i wyłącznie z firm, które zatrudniają 9 lub więcej osób. Zobaczcie sobie metodologię GUS. W takich firmach pracuje ok. 5mln Polaków, pozostałe 11 mln pracuje w małych firmach, które przeważnie płacą znacznie mniej niż większe firmy. Ponadto średnie wynagrodzenie w sektorze państwowym jest znacznie wyższe niż średnie wynagrodzenie w sektorze prywatnym, co jest największą patologią biorąc pod uwagę, że to sektor prywatny zarabia na sektor państwowy.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie