Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Wysoki rachunek za prąd
elim • 2025-01-29, 20:57
Pewien pan dostał rachunek za prąd gdzie mu policzyli 6,91 zł/kWh, pomimo że ma fotowoltaikę i oddał do sieci więcej energii niż zużył to i tak musi zapłacić ponad 2 tys. zł. Postanowił wobec tego wziąć sprawy w swoje ręce, a dokładniej kilof...

Zmieniono 1 razy Zgłoś
Konto usunięte 2025-01-30, 15:46
Taka umowa takie warunki wariat nie umiejacy czytać szukający fejmu i współczucia. Tych paneli tam na oko 40-50kwp czyli firma. Ja na offgridzie zamiast 3k kwh mam 800kwh. Wszystko w temacie. Więcej takich będzie bo z pv zrobiono dojna szmate cud inwestycji. Jak z Amber goldu skokiem Stefczyka czy kredytem w frankach.
Zgłoś
Agoreth 2025-01-30, 16:11
Wieśniaki myślały, że wezmą fotowoltaikę w kredyt i będą milionerami. Prawda jest taka, że sprzedawanie wygenerowanej energii po ich marżach jest nieopłacalne, bo też chcą zarobić, nie mogąc tracić na przesyle czyjejś energii, a i same kable mają swoją rezystancję i zawsze są jakieś straty (E=Pt=I2Rt). Jeśli nie masz magazynu energii, i sam jej nie wykorzystujesz, to jesteś po prostu pelikanem.
Zgłoś
Rafraf 2025-01-30, 16:30
A ja nie wiem o co wam chodzi. J🤬e szympansy widzą że PiS i Po to jest to samo tylko pod inną banderą... Powinniście się uśmiechać. Zmienić płeć i ograniczyć swój ślad węglowy umierając na naszej wojnie na Ukrainie i wgniatając Putina w ziemię 🥰 a i zapomniał bym o przyjęciu jednodawkowego prepratu za którego nikt nie chce wziąć odpowiedzialności, na wirusa który rozpłynął się w przepełnionym wirusami powietrzu 🥳
Zgłoś
RobDeMay 2025-01-30, 19:20
Insaner napisał/a:

To ja więcej płacę za prąd w niewielkim mieszkaniu gdzie domownicy poza nocą (praktycznie brak zużycia) korzystają z tego "dobrodziejstwa" może z 40 minut rano i z 4h wieczorem i trochę w weekendy.... Tutaj gość ma taki rachunek roczny za dom i narzeka (nie to, żebym nie uważał że mamy w Polsce chore ceny prądu). Ciekawe...

Ty go k🤬a słuchałeś jak świnia grzmotu. Powiedział przecież że to rachunek z sezonowo otwieranej restauracji, która aktualnie jest zamknięta i chodzi tam tylko jedna zamrażarka. Skoro restauracja to jest to przedsiębiorca który operuje na taryfie C, a nie G11 jak nabywcy fizyczni

Zgłoś
Raffstein 2025-01-30, 19:32
Mając taką produkcje w listopadzie i Grudniu, to gość spokojnie mógłby mieć offgrid i odciąć się od sieci, tylko pewnie trzeba by mieć magazyn LiFePO4 jakieś 20-30 kWh i wtedy taka instalacja zwróci się szybciej niż sprzedając prąd na tych śmiesznych zasadach.
Zgłoś
crackit 2025-01-30, 23:17
michazz napisał/a:

Stawiający dom nie musi być przedsiębiorcą, dlaczego miałby mieć taryfę c11 jak może mieć "zwykłą" g11?

Niestety nie może - przynajmniej zgodnie z panującymi zasadami i bez robienia wałków. Jak masz działkę i przyłącze bez wybudowanego domu, to jedyną opcją jest "prąd budowlnay" w taryfie C11.
Taryfa G11 jest w momencie kiedy dom jest wstanie zamkniętym (posiada dach, wstawione okna i drzwi).

Jakiś ktoś kiedyś w jakimś rozporządzeniu nabazgrał:
"Place budów, które posiadają prawomocne pozwolenie na budowę, a przeznaczeniem budowanej nieruchomości określonym w pozwoleniu na budowę jest zaspokojenie potrzeb mieszkaniowych, zaliczane są do Grup taryfowych C11, C12a i C12b"

Są znane mi wałki, gdzie ludzie budowali na G11 od zera, ale z tego co wiem, to monter może odmówić wstawienia licznika...
Zgłoś
michazz 2025-01-31, 6:06
crackit napisał/a:

Niestety nie może - przynajmniej zgodnie z panującymi zasadami i bez robienia wałków. Jak masz działkę i przyłącze bez wybudowanego domu, to jedyną opcją jest "prąd budowlnay" w taryfie C11.
Taryfa G11 jest w momencie kiedy dom jest wstanie zamkniętym (posiada dach, wstawione okna i drzwi).
Jakiś ktoś kiedyś w jakimś rozporządzeniu nabazgrał:
"Place budów, które posiadają prawomocne pozwolenie na budowę, a przeznaczeniem budowanej nieruchomości określonym w pozwoleniu na budowę jest zaspokojenie potrzeb mieszkaniowych, zaliczane są do Grup taryfowych C11, C12a i C12b"
Są znane mi wałki, gdzie ludzie budowali na G11 od zera, ale z tego co wiem, to monter może odmówić wstawienia licznika...

A gdy prąd już jest na działce g11 (bo stoi np. Budynek gospodarczy) i zostało wydane pozwolenie na budowę?
Zgłoś
Sramnawas 2025-01-31, 7:07
DupaJasiu123 napisał/a:

Przecież to podłączone nie jest, a ludzie łykają jak żabki.

dokładnie on ma nowe przyłącze. A to Stara skrzynka , film beka dla rozgłosu oszustwa Tauron a dzieci łykają że psychiczny że karę dostanie itp
Zgłoś
crackit 2025-01-31, 13:30
michazz napisał/a:

A gdy prąd już jest na działce g11 (bo stoi np. Budynek gospodarczy) i zostało wydane pozwolenie na budowę?

a jaki kolor? bo jak sinokoperkowy groch to c🤬j wie...
Zgłoś
Bul_od_bytu 2025-01-31, 15:15
SQUOR napisał/a:

Co najwyżej swojego. Bo to jest własność tego pana. Zapłacił za skrzynkę i za to co w niej jest. Także nie pisz głupot jak nie masz pojęcia.

Licznik, i wszystko co jest przed przyłączem należy do dostawcy energii. Po to właśnie "elektrownia" plombuje licznik, a nie odbiorca. Skrzynka jest c🤬ja warta i dystrybutora nie obchodzi dlatego możesz sobie kupić paździerz jaki chcesz
Zgłoś
intermag 2025-01-31, 16:10
Uśmiechajcie sie
Zgłoś
PabloPablo24hdyc 2025-02-02, 8:31
polak zdziwiony że go drugi polak okrada😄
Zgłoś
alubinium123 2025-02-03, 1:18
JoSeed napisał/a:

W celach edukacyjnych - co zrobić z zawyżonym rachunkiem 😎

Skończyłeś na tej stronie bo tak cie edukowali.
Zgłoś
JoSeed 2025-02-03, 7:02
alubinium123 napisał/a:

Skończyłeś na tej stronie bo tak cie edukowali.

Czyli jesteśmy kolegami z jednej szkoły.
Zgłoś
alubinium123 2025-02-03, 12:39
JoSeed napisał/a:

Czyli jesteśmy kolegami z jednej szkoły.

Na to wygląda.
Zgłoś