Znam nie jedną i nie dwie osoby które palą/paliły (raz na jakiś czas) i zachowują się normalnie, nie mają z tego powodu żadnych problemów zdrowotnych itp.
Przecież jak ktoś chce zapalić to ma głęboko w 4 literach czy jest legalna czy nie. Gdyby była legalna różnice byłyby tylko 2:
-państwo by zarabiało
-kupowana np. w aptece byłaby bezpieczniejsza
A tak w ogóle to nie rozumiem jak wolnemu człowiekowi można zakazać robić coś co nie robi innym ludziom krzywdy...
Jak już do pełna depenalizacja, a nie legalizacja. To dość spora różnica.
Generalnie, nadużywanie czegokolwiek jest na dłuższą metę szkodliwe dla organizmu... Dajmy ludziom wolny wybór. Niech sobie robią co chcą ze swoim życiem. Dopóki oczywiście swoim zachowaniem nie naruszają prawa. Nie słyszałem, żeby gościu po marihuanen napieprzał żonę, czy też okradł kogoś, lub zabił. Nadużywanie zielska (mam znajomych, którzy cisną dzień w dzień) doprowadza do umysłowej apatii. Co więcej, fakt iż marihuanen jest nielegalna, nie przyczynia się do zmniejszania jej zażywania. Ci którzy chcą sobie jarać i tak znajdą źródełko i będą to robić. Widać nie wszyscy znają efekty wprowadzenia prohibicji w USA. Osobiście prawie w ogole nie palę, ale nie rozumiem, dlaczego w aptece legalnie możemy kupić benzodiazepiny (uzależnienie od tego to mordor), lub tabletki z kodeiną (te drugie bez żadnego problemu), a nie możemy sięgnąć po skręta, którego szkodliwość, w porównaniu z chociażby przedstawionymi wyżej substancjami, jest znikoma ?
AlexThere to akurat podałaś duży pozytyw palenia... Ja bym chciał być na starość całe życie na wakacjach
Mi sie to nie podoba i nie pozwalam innym! Koniec i kropka. Nie będziecie sami decydować za siebie bo ja wiem lepiej...
Tak to wygląda w tym państwie, z resztą nie tylko u nas.
konto usunięte
2015-06-18, 12:48
@up
Proponuje tez zdelegalizowac kleje, wszystkie farby i perfumy na bazie alkoholu i leki przeciwbolowe.
Jedzenie powinno byc na kartki poniewaz otylosc jest dzisiaj duzym problemem i sporo ludzi umiera przez za wysoki cholesterol, otluszczenie organow itd.
Czlowieku nawet nie wiesz jak mnie rozbawiles.